Η αρχή έγινε με την προμήθεια του υλικού το οποίο είναι είναι μία ράβδος πολυουρεθάνης σκληρότητας 92 στην κλίμακα Α και δυστυχώς όχι στην κλίμακα D. Η κλίμακα D αντιπροσωπεύει πολύ σκληρότερο υλικό . ενδεικτικώς ένα υλικό 95Α ισοδυναμεί περίπου με 55 σε D κλίμακα. δυστυχώς δε βρήκα στην ελλάδα λίγο σκληρότερο υλικό και αυτά που βρήκα σε ebay , amazon ήταν εκτός διαστάσεων.
προμηθεύτηκα λοιπόν αυτήν τη ράβδο.

μισό μέτρο μήκος και 8 εκατοστά διάμετρος.
αυτή πήγε σε τόρνο προκειμένου να φτιαχτεί το σχέδιο. σε καμία εβδομάδα θα τα εχω στα χέρια μου όπου και θα ακολουθήσουν νέες φωτογραφίες.
να επισημάνω πως θα είναι το σχέδιο. το σημείο αναφοράς είναι τα powerflex όσον αφορά τις διαστάσεις. Σε καμία περίπτωση τα powerflex δεν είναι για να τα βάλεις στο αυτοκίνητο αφού εκτός από βουτύρου έχουν τέτοιο σχέδιο που αναμφίβολα θα ξεχειλώσουν σε μερικές χιλιάδες χλμ, αποτελούν όμως μία πρωτης τάξης σημείο αναφοράς για τις διαστάσεις και τα μέτρα.
η λογική των δικών μου σχεδίων θα ακολουθήσει την οδό του διπλού silent block , σάντουιτς δηλαδή μισό αριστερά , μισό δεξιά.
2 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠ'ΟΨΗ
Α) την κίνηση του πίσω άξονα σε συνθήκες πίεσης , σε στροφή.
Α1. η παραμόρφωση του ίδιου του silent block
A2.Tη μετατώπιση του πίσω άξονα σε στροφή
Α3. την παραμόρφωση του μετάλλου από το οποίο είναι φτιαγμένος ο άξονας.
Β) Tον τρόπο λειτουργίας ενός silent block πολυουρεθάνης
Β1.Το μεταλλικό σωληνάκι μέσα από το οποίο θα περάσει η βίδα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο σε μήκος από ότι το υλικό της πολυουρεθάνης, και αυτό γιατί τα silent block αυτού του τυπου , όπως και τα αντίστοιχα από υδρόφοβο τεφλόν, προσομοιώνουν τη λειτουργία των uniball. έτσι το σωληνάκι παραμένει σε συνθήκες πίεσης σταθερό και περιστρεφεται γύρω από το σωληνάκι η πολυουρεθάνη. για αυτό είναι σημαντικη η λίπανση εξωτερικώς στο σωληνάκι προκειμένου να μη συναντάει μεγάλη αντίσταση από την τριβή και σκούζει.
όσον αφορά την πρώτη κατηγορία λοιπόν οι λύσεις είναι οι εξής.
Α1. Εφόσον το μαμά silent block της φιατ σε αυτό το μοντέλο δεν είναι ιδιαίτερης σχεδίασης , όπως υδραυλικά ή ελεγχόμενης παραμόρφωσης προκειμένου να αντισταθμίζουν ως ένα σημείο την toe out τότε νομιμοποιούμαστε να βάλουμε ένα σκληρότερο υλικό αλλά όχι τόσο σκληρό ώστε να γίνει ανυπόφορο το άμαξι.
Α2. ένας στρεπτός άξονας πίσω μετατωπίζεται από τη θέση του όσο και να σας φαίνεται περίεργο. αυτή είναι πάνω κάτω η κινηματική του.(να σημειωθεί πως εχει ληφθεί υπ'οψη η κλίση του αμαξώματος μόνο στην 1η προσομοίωση στα παρακάτω .)

για τις δύο πρώτες προσομειώσεις καταλαβαίνουμε όλοι πως μετριάζονται αυτά τα φαινόμενα με σκληρότερα και ακαμπτότερα silent blocks ή στο grande punto με την εφαρμογή των silent blocks από stilo -bravo. όμως ακόμη και αυτά τα motion control silent blocks δε μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως όλη αυτή τη συμπεριφορά. συν τις άλλης αν τα εφαρμόσετε να έχετε υπ'οψη πως μόνο μεχρι δύο φορές μπορείτε να αλλάξετε αυτά τα υδραυλικά silent block και μετά πάτε για αλλαγή άξονα όπως γίνεται και στο bravo -stilo.
Για την την τρίτη κατηγορία παραμόρφωσης αρκεί η εφαρμογή πλήρους πλάτους silent block. δηλαδη:
έτσι είναι από τη μία πλευρά ο άξονας με το silent block του grande

προσέξτε ότι στην αριστερή μεριά δεν υπάρχει κάποιο «εμπόδιο» ώστε να περιορίσει την κίνηση στην προσομοίωση νούμερο 3. στα δεξιά προσέξτε τα ελάχιστα χιλιοστά κενό αναμεσα στον βραχίονα και στο μεντεσέ στηριξης της αναρτησης. από αυτά εξάγουμε το συμπέρασμα πως χρειαζόμαστε να γεμισουμε όλον αυτόν χώρο τόσο δεξιά όσο και αριστερά (κυρίως αριστερά) με ένα πιο κατάλληλο silent block. έτσι λοιπόν το σχεδιο μου θα είναι πάνω κάτω αυτό:
http://www.urotuning.com/Rear-Beam-Axle ... 5.3118.htm
και αυτό
https://www.ecstuning.com/Volkswagen-Go ... /ES261061/
δείτε πως έχουν κυκλοφορήσει και για άλλα αυτοκίνητα απλά παρεμβύσματα.
http://www.darksidedevelopments.co.uk/p ... forms.html
ή για το swift
http://www.rsrs.jp/en/suspension/torsio ... opper.html
έτσι λοιπόν γιατί να μην φτιάξω ένα silent block που να καλύπτει όλες αυτές τις περιπτώσεις.
και τέλος όσον αφορά την Α3. περίπτωση (παραμόρφωση μετάλλου) η λύση είναι αυτή αλλά δεν πρόκειται να φτάσω τόσο μακριά.

εκτός του ότι δεν υπάρχει τέτοιος χώρος στον εγκάρσιο άξονα του grande προκειμένου να βάλω αυτές τις ράβδους στήριξης , δε νομίζω πως ο άξονας να είναι τόσο δυνατός ώστε να αντέξει την πίεση των υστερούντων βραχιόνων.
αυτά για απόψε. ραντεβού σε καμία εβδομάδα μέχρι να έρθουν στα χέρια μου τα silent block.

λαθος η προηγουμενη φωτογραφια!!!
[/URL]
[/URL]