Νέα γενιά κινητήρων πετρελαίου MultiJet II .

Διαβάστε εδω τι γίνεται γύρω μας.

Moderator: Puntoclub.gr moderators

Post Reply
P.A.D.R.C
Schumacher
Schumacher

Νέα γενιά κινητήρων πετρελαίου MultiJet II .

Post by P.A.D.R.C » Wed Dec 08, 2010 6:37 pm

Image

Στον τομέα ανάπτυξης και εξέλιξης των πετρελαιοκινητήρων ο όμιλος Fiat ήταν ανέκαθεν πρωτοπόρος προσφέροντας μια σειρά εφαρμογών που έχουν περάσει στην ιστορία του αυτοκινήτου.

Η αρχή στην εξέλιξη των πετρελαιοκινητήρων έγινε από τη Fiat Group το 1987 οπότε παρουσιάστηκε ο πρώτος πετρελαιοκινητήρας άμεσου ψεκασμού με τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας που τοποθετήθηκε στο Fiat Croma. H κατανάλωση καυσίμου ήταν υποδειγματική: 15% χαμηλότερη από έναν κινητήρα πετρελαίου, προηγούμενης γενιάς με προθάλαμο καύσης και 30% λιγότερο από έναν βενζινοκινητήρα.

Κατά την εξέλιξη της τεχνολογίας άμεσου ψεκασμού, οι ερευνητές της Fiat Powertrain ανακάλυψαν ότι χρειαζόταν ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο κραδασμών, η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων. Αυτό έγινε εφικτό το 1997 μετά από χρόνια ερευνών της Fiat και της Bosch, με την εφαρμογή της τεχνολογίας Common Rail (γνωστή και ως JTD ή UniJet Turbo Diesel).

Το 2003, η Fiat εξέλιξε την τεχνολογία MultiJet, τη δεύτερη γενιά Common Rail πολλαπλού ψεκασμού (έως και 5 ψεκασμοί καυσίμου ανά φάση καύσης) με σημαντικότερα οφέλη τη μείωση θορύβου και κραδασμών καθώς και τη σημαντική μείωση εκπομπής μικροσωματιδίων. Η τεχνολογία Multijet σχεδιάστηκε για κινητήρα χωρητικότητας 1.3 λίτρων, το μικρότερο κινητήρα πετρελαίου που κατασκευάστηκε ποτέ, ωστόσο την γκάμα των MultiJet I συμπλήρωσαν κινητήρες 1.6 και 1.9 λίτρων.

Στις μέρες μας, η τεχνολογία MultiJet II αναβαθμίστηκε περαιτέρω. Έτσι ο νέος πετρελαιοκινητήρας είναι εφοδιασμένος με νέα μπεκ ψεκασμού υψηλής ακρίβειας και τεχνολογίας IRS (Injection Rate Shaping) για το συνεχή έλεγχο και την ανάλογη διαμόρφωση της τροφοδοσίας. Συγκεκριμένα επιτυγχάνονται έως και 8 ψεκασμοί, ταχύτεροι και ακριβέστεροι, ανά πλήρη κύκλο λειτουργίας του κινητήρα διασφαλίζοντας καλύτερη διαχείριση της διαδικασίας καύσης και επομένως χαμηλότερο θόρυβο, μικρότερη κατανάλωση και χαμηλότερο επίπεδο ρύπων. Οι μηχανικοί της Fiat τα φρόντισαν όλα.

Σήμερα στα μοντέλα της Fiat διατίθενται οι παρακάτω επιλογές πετρελαιοκινητήρων Multijet 2ης γενιάς. Καταρχήν ο 1.3 16βάλβιδος (1248 κ.εκ.) με 95 hp, Euro5 με φίλτρο DPF, ο οποίος διατίθεται στα Punto Evo, Qubo και σχεδόν άμεσα στο Fiat 500. Συγκεκριμένα στο Punto Evo ο κινητήρας αποδίδει μέγιστη ροπή 200 Νιουτόμετρων στις 1500 στροφές, εξασφαλίζοντας τελική ταχύτητα 178 χλμ/ώρα, μέση κατανάλωση 4,2 λίτρα/100χλμ και 110 γρ/χλμ εκπομπές CO2.

Επιπλέον διατίθεται και ο 16βάλβιδος 1.6 Multijet, 1598 κ.εκ, Euro5 με φίλτρο DPF, στα μοντέλα Punto Evo & Bravo απόδοσης 120 ίππων ενώ στο Doblo η απόδοση του είναι 105 ίππους. Στο Bravo o 1.6 120 ίππων αποδίδει 300 Νιουτόμετρα ροπής στις 1500 στροφές, εξασφαλίζοντας τελική ταχύτητα 195 χλμ/ώρα, μέση κατανάλωση 4,8 λίτρα/100χλμ και μόλις 125 γρ/χλμ εκπομπές CO2.

Χάρη στα Multijet II και IRS, η νέα τεχνολογία ντίζελ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την εκπλήρωση των μελλοντικών ορίων εκπομπών ρύπων Euro 6, που θα επιτευχθεί με βελτίωση της καύσης, ενώ θα μειώσει την ανάγκη χρήσης μηχανισμών περαιτέρω επεξεργασίας ρύπων.

Οδηγική απόλαυση, μειωμένη κατανάλωση και σημαντική οικονομία, περιορισμός των εκπομπών ρύπων: αυτοί είναι οι νέοι πετρελαιοκινητήρες MultiJet II.
Last edited by P.A.D.R.C on Wed Dec 08, 2010 6:44 pm, edited 1 time in total.
Reason: fiat newsletter

No matter what,F.I.A.T. will always be in my heart..
Image
PERFORMANCE ADRENALINE EXPLOSION RACING CLUB

Just an SBG-GREEN Forced Air Induction System & 151.710km @1121kg (MOTtest)

Gazofonix
Administrator
Administrator

Re: Νέα γενιά κινητήρων πετρελαίου MultiJet II .

Post by Gazofonix » Wed Dec 08, 2010 7:05 pm

Ο εχθρος του καλου............ειναι το καλυτερο.Με αυτο το σκεπτικο η Fiat κανει ακομα ενα βημα μπροστα προς οφελος μας.Οι τιμες παρολη την τεχνολογια ειναι προσιτες και φυσικα ο χρονος εδειξε οτι τα JTD ειναι αυτα που δειχνουν τον δρομο μιας και η αξιοπιστια τους αποδειχτηκε παροιμοιωδης.Τωρα ΑΝ καποτε καταλαβουν οι κυβερνοντες μας οτι τα συγχρονα diesel ειναι πιο καθαρα και λιγοτερο ρυπογονα ακομα και απο τα Ευro5 βενζινης ισως "χαρουμε" και εμεις λιγο παραπανω. :cool:
AKIS P wrote:και επαναλαμβανω η γατα τρωει το καναρινι.....καναρινακι με 14 αρι μοτερ που φοραει τα αντερα του και παραπανω αλογα απο μενα και εγω ξερω να κανω μαγκιες :wink:

skategeorge
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by skategeorge » Wed Dec 08, 2010 8:47 pm

Υπαρχουν και αλλοι κινητηρες multijet οπως ο 2.0 της giullietta,ο 1.9 twinturbo της delta και οι 2.4 της alfa romeo.Για μενα μεγαλο ενδιαφερον παρουσιαζει ο twinturbo αν και δεν εχω δει πουθενα και ποτε να αναφερεται κατι για αυτον ουτε σε περιοδικα ουτε σε τετοιου ειδους site.Ευχαριστω

GDRIVER
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by GDRIVER » Fri Dec 24, 2010 2:43 pm

και κάποια στιγμή θα εφαρμοστεί και το multiair στους ντιζελ. τώρα για τα αστικά κέντρα μήν περιμένεις να το επιτρέψουν αυτό γιατί όπως όλοι υποψιαζόμαστε υπάρχουν περίεργες συμφωνίες με βενζινοπωλητές και διυλιστήρια ώστε να βάζουμε συχνότερα βενζίνη και όχι το οικονομικό σε κατανάλωση ντίζελ. σε αυτό φυσικώς συμμετέχουν και ορισμένοι ιδιοκτήτες ταξί.
μιά φορά ονειροναύτης , για πάντα ονειροναύτης

GDRIVER
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by GDRIVER » Fri Dec 24, 2010 2:47 pm

skategeorge wrote:Υπαρχουν και αλλοι κινητηρες multijet οπως ο 2.0 της giullietta,ο 1.9 twinturbo της delta και οι 2.4 της alfa romeo.Για μενα μεγαλο ενδιαφερον παρουσιαζει ο twinturbo αν και δεν εχω δει πουθενα και ποτε να αναφερεται κατι για αυτον ουτε σε περιοδικα ουτε σε τετοιου ειδους site.Ευχαριστω
1.9 Twin Turbo
Engine cover of Lancia Delta´s 1.9 TT Multijet.

Fiat Powertrain Technologies released information about new twin stage turbo (twin turbo) version of this engine in summer 2007, engine is available with two power levels, first one is producing 180 PS (132 kW; 178 hp) and second one 190 PS (140 kW; 187 hp), both have a maximum torque output of 400 N·m (295 lb·ft) at 2000 rpm. 180 PS version production started summer 2007. The engine weighs approximately 185 kilograms (410 lb). This engine will be sold both to Fiat Group Automobiles and other brands, but the 190 PS (140 kW; 187 hp) version is reserved only to Fiat Group Automobiles.[4]

Applications:

* Cadillac BLS
* Lancia Delta
* Saab 9-3
copy paste από το wikipedia. υπάρχουν αναφορές , εκτός και αν αναφέρεσαι γενικώς σε ηλεκτρονικές κοινότητες.
μιά φορά ονειροναύτης , για πάντα ονειροναύτης

skategeorge
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by skategeorge » Fri Dec 24, 2010 3:59 pm

Εννοουσα οτι δεν εχω δει σε καποιο ελληνικο φορουμ η ελληνικο site αυτοκινησης να αναφερεται ο συγκεκριμενος κινητηρας γιατι γενικα μου φαινεται πολυ καλος.Εξαλλου το group fiat εχει παραδοση στους καλους diesel κινητηρες.Κι εγω τον συγκεκριμενο κινητηρα απ το wikipedia τον ξερω οταν εψαχνα μια φορα με τι κινητηρες βγαινει η delta. :P Και επειδη εχω οδηγησει τον 1.9 mjet 150 στο fiat croma και ηταν πολυ καλος ειμαι σιγουρος οτι αυτος ο κινητηρας με τα 190 θα ειναι ακομα καλυτερος(εκτος απο επιδοσεις οπου προφανως ειναι πιο δυνατος).

sotirisk
Μαθαίνω να στρίβω.
Μαθαίνω να στρίβω.

Post by sotirisk » Fri Dec 24, 2010 6:16 pm

Gazofonix wrote:Τωρα ΑΝ καποτε καταλαβουν οι κυβερνοντες μας οτι τα συγχρονα diesel ειναι πιο καθαρα και λιγοτερο ρυπογονα ακομα και απο τα Ευro5 βενζινης ισως "χαρουμε" και εμεις λιγο παραπανω. :cool:
Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
Είναι φήμη των περιοδικών αυτοκίνησης.

arpas
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by arpas » Fri Dec 24, 2010 9:48 pm

Δεν ξέρω αν ειναι φημη των περιοδικων αυτοκινησης, αλλα δυσκολευομαι να πιστεψω οτι εχουμε πιο ευαισθητα περιβαλλοντικα αντανακλαστικα απο ολους σχεδον τους αλλους Ευρωπαίους...

Gazofonix
Administrator
Administrator

Post by Gazofonix » Sat Dec 25, 2010 1:24 am

sotirisk wrote:
Gazofonix wrote:Τωρα ΑΝ καποτε καταλαβουν οι κυβερνοντες μας οτι τα συγχρονα diesel ειναι πιο καθαρα και λιγοτερο ρυπογονα ακομα και απο τα Ευro5 βενζινης ισως "χαρουμε" και εμεις λιγο παραπανω. :cool:

Και ομως ακομα και λογο του ειδους τον καυσαεριων που παραγοντε απο τα 2 καυσιμα στο diesel το κακο ΗΤΑΝ τα σωματιδια η αλλιως εκεινο το ντουμανι.Εκτος αυτου ο καταλυτης του βενζινοκινητου ειναι σκετος καρκινος ενω του πετραιλεου ο οποιος ουσιαστικα λειτουργει ως φιλτρο κατακρατησεις ειναι πιο ευκολος στην "ταφη" του. :wink: Μιλαμε παντα για σωστα συντηριμενα αμαξια και στις 2 περπτωσεις. :wink:
AKIS P wrote:και επαναλαμβανω η γατα τρωει το καναρινι.....καναρινακι με 14 αρι μοτερ που φοραει τα αντερα του και παραπανω αλογα απο μενα και εγω ξερω να κανω μαγκιες :wink:

Orange
Schumacher
Schumacher

Post by Orange » Sat Dec 25, 2010 2:40 am

Σε μικρα οχηματα, με μικρους κινητηρες, οι διαφορες υπερ του πετρελαιου αν και ορατες και υπαρκτες, ειναι αρκετα μικρες.
Οσο ομως ανεβαινουν τα κυβικα και τα μεγεθοι των αμαξωματων, η διαφορα και η υπεροχη υπερ των κινητηρων diesel, ειναι πραγματικα χαοδης....
Χρησιμοποιοντας υπερθετικο βαθμο λεω, φανταστητε εναν δεκαοχτατροχο τρακτορα, να εχει μοτερ βενζινης....!!!!
Καλο αστειο εεε??!! :)
Image

sotirisk
Μαθαίνω να στρίβω.
Μαθαίνω να στρίβω.

Post by sotirisk » Sat Dec 25, 2010 9:31 am

Gazofonix wrote:
sotirisk wrote:

Και ομως ακομα και λογο του ειδους τον καυσαεριων που παραγοντε απο τα 2 καυσιμα στο diesel το κακο ΗΤΑΝ τα σωματιδια η αλλιως εκεινο το ντουμανι.Εκτος αυτου ο καταλυτης του βενζινοκινητου ειναι σκετος καρκινος ενω του πετραιλεου ο οποιος ουσιαστικα λειτουργει ως φιλτρο κατακρατησεις ειναι πιο ευκολος στην "ταφη" του. :wink: Μιλαμε παντα για σωστα συντηριμενα αμαξια και στις 2 περπτωσεις. :wink:
Στο πετρέλαιο έχεις εκτός από το CO2 και CO και τους άκαυστους HC, τα οξείδια αζώτου και θείου.
Δες και στις προδιαγραφές euro:
http://en.wikipedia.org/wiki/European_e ... _standards

Ακόμη και στο Euro5, τα οξείδια του αζώτου είναι 3 φορές πάνω.
Ένα βενζινοκίνητο συνήθως βγάζει μηδενικές εκπομπές NOx SOx.

Αυτό το NOx, είναι από τα προβλήματα του diesel, και επηρεάζει κυρίως τις χώρες που έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/NOx

Τώρα όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, και πάλι το diesel δεν το συγκρίνεις με τη βενζίνη, αν και στο euro6 λογικά θα είναι πλέον πολύ καθαρά. Το πρόβλημα των αιωρούμενων είναι ότι συνήθως είναι ισχυρά προσροφητικά, οπότε προσροφούν άλλους ρύπους (μικρότερα μόρια π.χ. αέρια) είτε ηλεκτροστατικά είτε λόγω κάποιας χημικής συνάφειας οπότε έχεις ΑΚΟΜΗ πιο επικίνδυνους ρύπους.

Δεν αναφέρω βέβαια την περίπτωση των αρρύθμιστων diesel, συχνό φαινόμενο στα αθηναϊκά ταξί. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει από άποψης ρύπων (αυτά με το ντουμάνι), ήδη και τέλεια καύση να κάνει ο diesel είναι χειρότερος.

Για τους καταλύτες στα βενζινοκίνητα, το πρόβλημα είναι η δημιουργία πολυαρωματικών υδρογονανθράκων που είναι ιδιαίτερα καρκινογόνοι. Οπότε σίγουρα κι αυτά δεν είναι άγια, αλλά συνολικά είναι λιγότερο καρκινογόνα από τα diesel, τουλάχιστον ακόμη και στις euro5 προδιαγραφές. Για euro6 το συζητάμε.

Σορρυ για το μεγάλο post αλλά κάποια πράγματα καλό είναι να τα διαβάζουμε σε βάθος, άλλωστε υπάρχει ελεύθερη η γνώση στη wikipedia, και να μην τρώμε την καραμέλα των 4τροχών και του top gear.

Η προσωπική μου άποψη για την Αθήνα είναι ότι θα έπρεπε να είναι βενζινοκίνητα (και πλέον hybrid) τα ταξί και να επιτρέπονται κανονικά τα diesel αυτοκίνητα.

Τα επιχειρήματα για την Ευρώπη δεν ξέρω αν στέκουν, έχω πάει σε Ιταλία Αυστρία Γερμανία Τσεχία Βέλγιο Αγγλία και σε καμία χώρα δεν είδα τόσα ταξί, οπότε λογικό είναι να υπάρχει και χώρος για αυτοκίνητα diesel! Πέραν του ότι οι βόρειες χώρες έχουν μειωμένη ηλιοφάνεια, οπότε οι συνέπειες των NOx είναι μειωμένες.
Και απ'ότι έχω διαβάσει, ΗΠΑ και Ιαπωνία δεν έχουν diesel κινητήρες (δεν ξέρω, δεν έχω πάει).

Merry Christmas!!!!! :D

arpas
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by arpas » Sat Dec 25, 2010 11:37 am

sotirisk wrote: Τα επιχειρήματα για την Ευρώπη δεν ξέρω αν στέκουν, έχω πάει σε Ιταλία Αυστρία Γερμανία Τσεχία Βέλγιο Αγγλία και σε καμία χώρα δεν είδα τόσα ταξί, οπότε λογικό είναι να υπάρχει και χώρος για αυτοκίνητα diesel! Πέραν του ότι οι βόρειες χώρες έχουν μειωμένη ηλιοφάνεια, οπότε οι συνέπειες των NOx είναι μειωμένες.
Και απ'ότι έχω διαβάσει, ΗΠΑ και Ιαπωνία δεν έχουν diesel κινητήρες (δεν ξέρω, δεν έχω πάει).

Merry Christmas!!!!! :D
Σε καμια απο τις παραπανω χωρες δεν απαγορευεται η εισοδος diesel στο κεντρο των μεγαλουπολεων... Προφανως δεν εχουν τοσα ταξι γιατι εχουν πολυ καλο δικτυο μεταφορων (ή τουλαχιστον καλυτερο απο τα δικα μας)... Στην Ιταλια π.χ. το 80% των punto που ειδα ηταν multijet... Ειτε στη Ρωμη, ειτε σε αλλες μικροτερες πολεις, επομενως δεν πιστευω οτι απλα υπασρχει χωρος και για diesel...

Για μενα μεγαλυτερη επιβαρυνση για τις πολεις προκαλειται απο τους καυστηρες το χειμωνα που καινε πετρελαιο και ελαχιστα μπορουν να ελεχθουν, παρα απο αυτοκινητα diesel που οσο να ναι σε ενα βαθμο ελεγχονται.

Οσο για τα οξειδια του θειου που εκπεμπουν τα diesel, σιγουρα αυτο ειναι ενα θεμα, μιας και ιδιαιτερα στην Ελλαδα, η ποιοτητα του πετρελαιου ειναι πολυ χειροτερη της βενζινης...

Καλα Χριστουγεννα σε ολους!!!
Last edited by Orange on Sat Dec 25, 2010 1:29 pm, edited 1 time in total.
Reason: "Ενεργοποιηση" bbcode

DrVag
Έβγαλα το Ν
Έβγαλα το Ν

Post by DrVag » Sat Dec 25, 2010 1:08 pm

DIESEL και πάλι DIESEL!
Punto mk2b 1.4 16v emotion 234.000kms: ΘΑ ΤΟ ΦΤΑΣΩ 1.000.000kms
Είμαι προδότης. Το παραδέχομαι. Έχω αμάξι group VAG

Post Reply

Return to “Επικαιροτητα”