ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ 15" ΖΑΝΤΑ ΣΕ 1.2 8V

Θέματα που αφορούν την αισθητική βελτίωση.

Moderator: Puntoclub.gr moderators

ΚΑΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ
Νικολάκης
Νικολάκης

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ 15" ΖΑΝΤΑ ΣΕ 1.2 8V

Post by ΚΑΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ » Sat Jan 03, 2009 7:08 pm

Χαιρετώ την παρέα του punto club forum. Θέλοντας να ομορφήνω λίγο το punto μου (1,2 60hp 8v) είπα να αλλάξω τις σιδερένιες 14" ζάντες και τάσια , και να βάλω μια 15άρα ζαντούλα και 195/50/15 λάστιχο. Οι λαστιχάδες στην Χαλκίδα μου λένε τελείως αντίθετες απόψεις. Αλλοι μου λένε ότι θα χαλάσει εντελώς την συμπεριφορά του αυτοκινήτου και άλλοι ότιη διαφορά θα είναι πολύ μικρή στις επιδόσεις και ότι θα βελτιωθεί το κράτημα. Ποιά η δικιά σας γνώμη ? Σίγουρα κάποιοι από εδώ θα έχουν κάνει αυτή την αλλαγή. Για πέστε τα συμπερασματά σας ρε παιδιά.

billakoss
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by billakoss » Sat Jan 03, 2009 7:11 pm

Αυτο που ξερω ειναι οτι σιγουρα σε κρατηματα θα ειναι καλυτερο..
Οσο για τις επιδοσεις λογικα θα χασεις ελαχιστα , καταναλωση θα αυξηθει..Αυτα ειναι τα βασικα οταν πας απο μια ζαντα σε μια μεγαλυτερη..
Αυτη ειναι η γνωμη μου:)

Orange
Schumacher
Schumacher

Post by Orange » Sat Jan 03, 2009 7:59 pm

Τωρα με 165/70/14, εχεις διαμετρο τροχου 586,60mm.
Με 195/50/15, θα 'χεις 576,00mm.
Το ποιο λογικο, ωστε να χασει το λιγοτερο σε βημα το αμαξι σου, ειναι να πας σε 185/55/15, με διαμετρο 584,50mm.
Το στροφαρισμα θα γινει ποιο ευκολο, αλλα λογο αυτου και λογο του φαρδυτερου πελματος, θα πρεπει να εχεις περισσοτερες στροφες, για τα ιδια χιλιομετρα, με αποτελεσμα ελαφρα μεγαλυτερη καταναλωση.
Παντως λογο χαμηλωτερου προφιλ και φαρδυτερου πελματος, η συμπεριφορα του οχηματος θα γινει καλυτερη στις στροφες, αλλα και ποιο απολυτη.
Το μοναδικο προβλημα, που ενδεχομενος να εχεις και αυτο σε μικρο βαθμο, θα ειναι το τιμονι σου, που θα "διαβαζει" περισσοτερο το δρομο, θα ειναι ποιο επιρεπεις σε διαμηκης ανωμαλιες και τραβηγματα.
Image

ΚΑΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by ΚΑΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ » Sat Jan 03, 2009 9:19 pm

Παιδιά ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Φίλε orange τώρα φοράει 175 /65 /14. Δεν ξέρω αν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τα είχε αλλάξει σε μεγαλύτερα ( ξάδερφος είναι , θα τον ρωτήσω ) γι αυτό ίσως μου είπαν να πάω σε 195/50/15 . Αν είσαι σίγουρος ότι φοράει 165/70/14 από μαμά ίσως θα ήταν καλύτερα να πώ στο βουλκανιζατέρ να βάλουν την διάσταση που μου πρότεινες.

Orange
Schumacher
Schumacher

Post by Orange » Sat Jan 03, 2009 10:03 pm

Κοιτα, το βιβλιαρακι του κατασκευαστη που εχω, αναφερει οτι στα 1,2 8V με το ηλεκτρικο τιμονι, φοραει 165/70/14.
Αν θες σου το σκαναρω κιολας, να το δεις στα σιγουρα. :)
Τωρα με το ελαστικο που λες οτι φοραει τωρα και με αυτο που σου προτεινω εγω, δε θα καταλαβεις καποια διαφορα στις επιδοσεις, αλλα θα εχεις διαφορα αισθητη, στην συμπεριφορα του αυτοκινητου, προς το καλυτερο φυσικα. :wink:
Image

P.A.D.R.C
Schumacher
Schumacher

Post by P.A.D.R.C » Sun Jan 04, 2009 12:17 am

4-6 ποντοι μεγαλυτερης επιφανειας τριβης ειναι πολλοι για τα 60 αλογα σου,ειδικα αν κινεισαι με ταχυτητες ανω των 110 χλμ.Εκει το αμαξι σου θα κοψει πολυ.
Η διασταση που σου προτειναν ειναι "καλυτερη" απο την αποψη οτι κοστιζει τα 3/4 (αν οχι λιγοτερο) της 185/50/15 .Επισης σε αυτες τις διαστασεις αυξανεται και ο δεικτης ταχυτητας,σε σημειο που δεν ξερω αν θα το ηθελες.
No matter what,F.I.A.T. will always be in my heart..
Image
PERFORMANCE ADRENALINE EXPLOSION RACING CLUB

Just an SBG-GREEN Forced Air Induction System & 151.710km @1121kg (MOTtest)

polatov
Schumacher
Schumacher

Post by polatov » Sun Jan 04, 2009 12:29 am

φιλε μου θα κερδισεις πολυ σε ομορφια και κρατημα θα βαρυνει και λιγο το τιμονι αλλα σε επιδοσεις θα χασει αισθητα.
πηγαινε καλυτερα σε 185/60/14 με μια ομορφη ζαντουλα και θα σαι perfect.
"Competition reduces competitors"
ImageImageImage
Image

ΚΑΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by ΚΑΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ » Sun Jan 04, 2009 1:12 am

Παιδιά το αυτοκίνητο θα κυκλοφορεί κατά 99% στην πόλη, μιας και για ταξίδια υπάρχει άλλο πιο μεγάλο. Εγω αυτό που θέλω είναι να το κάνω πιο όμορφο και να σκληρύνω λίγο το τιμόνι γιατί είναι πολύ ελαφρύ για τα δικά μου γούστα ,( έχω συνηθίσει να οδηγώ και την μαούνα που λέγεται peugeot 407). Το θέμα κατανάλωση βεβαια με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Θα αυξηθεί πολύ η κατανάλωση σε κανονικές ταχύτητες πόλης?
Οσον αφορά το λάστιχο ,στο μαγαζί μου πρότειναν yokohama c drive το οποίο από ένα ψάξιμο που κάναμε ήταν το μόνο σε 195/50/15 με δείκτη H. Οι άλλες γνωστές εταιρείες σε αυτή την διάσταση βγάζουν με δείκτη V ,και έτσι μου πρότειναν να το αποφύγω γιατί δεν θα μπορούσε να ζεσταθεί το λάστιχο. Πάντως σε μια πρόβα που κάναμε δείχναν πανέμορφες , αλλά και αυτά που μου είπατε πρέπει να τα πάρω σοβαρά υ' πόψην. Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Orange
Schumacher
Schumacher

Post by Orange » Sun Jan 04, 2009 1:30 am

Παιδια, απο το λαστιχο που φοραει τωρα, ειναι πολυ μικρη η διαφορα του ενος ποντου ποιο φαρδυ πελμα, ωστε να καταλαβει διαφορα, εστω και με τα 60 αλογα που εχει.
Απο την αλλη, το πολυ χαμηλωτερο προφιλ που προτεινω -το 55αρι- ειναι πολυ καλυτερο και απο αυτο που φοραει τωρα -65αρι- αλλα και απο το 60αρι και θα δει πολυ καλυτερη συμπεριφορα και προσφυση στο στεγνο και ειδικα στις στροφες.
Ναι θα βαρυνει λιγο παραπανω το τιμονι του, ναι θα του τραβαει λιγο στις κατα μηκος ανωμαλιες οπως προαναφερω, αλλα το βημα ειναι ποιο κοντα στο εργοστασιακο, με αμεσο αποτελεσμα τη μικρη-ελαχιστη διαφορα στις επιδοσεις.
Αν θα βαλει κατα πολυ μικροτερη διαμετρο -και κατ επεκταση ολικη περιμετρο τροχου- θα χασει πολυ το βημα του το αυτοκινητο και για τα ιδια χιλιομετρα θα θελει περισσοτερες στροφες, με αμεσο αποτελεσμα, αυξηση της καταναλωσης.
Image

g
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by g » Sun Jan 04, 2009 1:44 am

εαν θυμαμαι καλα στη δικη μυ γενια μκ2β εβγαινε μια εκδοση με τα 60 κ λοοκ σπορτινγκ Ηgt. αυτο φοραγε απο τη μανα του 185/55/15 κ δε νομιζω να ηταν εταιρειακα αργοτερο απο τα αλλα μαμα 1,2. δλδ φιλε μου ειδικα με την διασταση που σου λεει ο Orange το εβγαζε κ η ιδια η φιατ. Βεβαια να ξερεις οτι μιλας για 400+- σε καθε αλλαγη ελαστικου. τωρα το 195/50/15 ειναι αρκετα ποιο οικονομικο με 300+- περνεις τα κορυφαια, αλλα οπως σου ειπαν κ τα παιδια κανει λιγο ποιο διαβαστερο το αμαξι σου. η καταναλωση σε μενα απο 185-55 σε 195-50 δεν ειδε την ανιουσα πολυ παρα 0,1, το οποιο κ εξαλειφτηκε μιαςκ πλεον οδηγω σε συνθηκες μικτης 8,6-8,8. οποτε κ δε με αφορα. σιγουρα θα δεις μια διαφορα στο πατημα, σιγουρα θα εχεις περισσοτερες τριβες εσυ που ειχεσ μικρεοτερες διαστασεις κ σιγουρα θα δεις κ λιγο περισσοτερη καταναλωση, αλλα δεν ειναι τραγικα τα πραγματα... κοιτα τη καταναλωση που ελεγε η μαμα Φιατ στο αμαξι που σου λεω το μκ2β τροφεο νομιζω εκδοση, κ περιπου θα καταλαβεις τα δικα σου δεδομενα. Τωρα απο ομορφια σιγουρα το 195 κ επισης σε 195-50 σχεδον ολα ειναι Η κ καποια V. τα 185 ομως επειδη τα βγαζουν κ λιγοι ειναι V και αργουν να ζεσταθουν κιολας. απλα φροντισε να μη βαλεις κακης ποιοτητς ζαντας κ ειναι θεοβαρη γτ ναι τοτε θα εχεις αλλα ζητηματα. Σιγουρα α εισαι ποιο στα νερα σου με μια ωραια 14 κ πατουρα μεγαλη για να φενεται μεγαλυτερη. αλλα αμα το θες δε θα δεις κ τρελες διαφορες...οτι κ να κανεις μετα δειξ το μας να το θαυμασουμε...

ΚΑΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by ΚΑΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ » Sun Jan 04, 2009 1:46 am

Αρα λοιπόν λέτε να αποφύγω δια ροπάλου το 195/50/15 και να πάω max. σε 185/55/15 ?
Να δείς όμως που τέτοια διασταση με δείκτη Η δεν θα υπάρχει.

Orange
Schumacher
Schumacher

Post by Orange » Sun Jan 04, 2009 1:52 am

Υπαρχει σιγουρα.
Κι αν δεν εχει το βουλκανιζατερ που πας, πες του να σου παραγγειλει!!
Αλλιως, φευγα!! :lol:
Η αληθεια ειναι οτι για να μας πουλησουν οτι θελουν, σκαρφιζοντε ενα καρο δικαιολογιες.
Σιγουρα εχει 195/50/15 στοκ και κοιταει να σου τα "φορτωσει".
Image

g
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by g » Sun Jan 04, 2009 1:52 am

το μονο που δε θυμαμαι ALLA το κοιταξα κ συγνωμη αν σε παραπληροφορησα ειναι οτι ειναι 16β κ με 80 αλογα το 1,2 οποτε εχει καλυτερα δεδομενα μηχανικα απο εσενα...απλα οπως κ να εχει το καλυτερο ειναι να πας σε 14 οπως σου λεει ο polatov η αν δεν εχεις κολημα με την μικρη αλλαγη των χαραχτηριστικων του αμαξιου σου πηγενε σε 15...ουτως η αλλως δε θα κανεις κ κοντρες με αυτο το αμαξι να φανταστω μια ηρεμη μετακινηση θα εχεις, οποτε ας την κανεις με χαρη κ ομορφια.

Orange
Schumacher
Schumacher

Post by Orange » Sun Jan 04, 2009 1:57 am

Γιωργο με 185/60/14, παει στα 577,60mm και θα χασει βημα!!
Φαγωθηκα να το λεω!!
Με τη διασταση που λεω, κερδιζει απο το χαμηλωτερο προφιλ σε συμπεριφορα, δε του κοβει περισσοτερο απο το 175αρι πλατος που 'χει τωρα και επιπροσθετα χανει ελαχιστα σε βημα.
Αυτααααααα!!!! :lol:
Image

vdsracing
Μαθαίνω να στρίβω.
Μαθαίνω να στρίβω.

Post by vdsracing » Sun Jan 04, 2009 1:59 am

Μετα απο 145.000χλμ με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και πολλές δοκιμές διαστάσεων και ελαστικών,θαωρώ οτι η καλύτερη διάσταση είναι η 175-65-14 στην μαμά σιδερένια ζάντα ή η 185-60-14 για λίγη περισσότερη πρόσφυση στην ζάντα sporting 6x14.
15αρα δεν εχω δοκιμάσει αλλά φίλος με ίδιο αμάξι ηταν πίσω μισό ή ενα αμάξι σε κόντρες απο στάση.

Ότι και να βάλεις προτίμησε ενα μαλακό ελαστικό με δείκτη H αν το κυνηγάς σε στροφές ή ενα πάλι μαλακό ελαστικό με δείκτη τ για πιο συμβατική χρήση.
-Βαγγέλης-

Post Reply

Return to “Εξωτερική εμφάνιση”