προβλημα με δαγκανες!!!
Moderator: Puntoclub.gr moderators
- Βασίλης Σιδέρης
- Μαθαίνω να στρίβω.

..να πω επίσης ότι οι ντίζες στα gt 1 & 2 (νομίζω όχι και το gt3) στο τελείωμα του στη δαγκάνα κοιτούν προς τα πάνω, στο τελειωμα τους
έχουν ενα λαστιχακι-φυσαρμόνικα το οποίο κόβεται (σαν ροδέλες γινεται) και οταν αυτό κοπει επιτρέπει στο νερό να μπαίνει μέσα στην ντιζα
(στο καλυμα) και η θέση του (κοιταει ψηλα) επιτρέπει στο νέρο να μενει εκεί μεσα μόνιμα και εννοείται πως βοηθάει τη ντίζα
να κολλήσει..ρίξε κανένα βλεφαρο σε όλα αυτά και ενημέρωσε μας...ελπίζω να σε βοήθησα!!
έχουν ενα λαστιχακι-φυσαρμόνικα το οποίο κόβεται (σαν ροδέλες γινεται) και οταν αυτό κοπει επιτρέπει στο νερό να μπαίνει μέσα στην ντιζα
(στο καλυμα) και η θέση του (κοιταει ψηλα) επιτρέπει στο νέρο να μενει εκεί μεσα μόνιμα και εννοείται πως βοηθάει τη ντίζα
να κολλήσει..ρίξε κανένα βλεφαρο σε όλα αυτά και ενημέρωσε μας...ελπίζω να σε βοήθησα!!
- Βασίλης Σιδέρης
- Μαθαίνω να στρίβω.

- cabdik
- Έβγαλα το Ν

φιλε Βασιλη, να υπενθυμισω οτι δεν με ενδιαφερουν οι δισκοι αλλα οι δαγκανες. αν οι δαγκανες ταιριαζουν τοτε οκ αλλα πιστευω οτι για να εχει 257χλστ διαμετρο και ABS θα εχει και μεγαλυτερες δαγκανες με υποδοχη για τον αισθητηρα....σωστα? αρα θα πρεπει να βρω ιδιες με το δικο μου η καινουριες!!! που τελικα και βλεπω να καταληγω για πολλους και διαφορους ευνοητους λογους!! Ιδωμεν!! θα το ψαξω λιγο ακομα!!Βασίλης Σιδέρης wrote:από το πρόγραμα της brembo βλέπω ότι τα πουντο 60/75 χωρίς ABS φοράνε δίσκους 240χιλ. και τα μοντέλα με ABS 257χιλ.
οτι ταιριάζουν δεν υπαρχει καμμία αμφιβολία αλλά μάλλον ειναι τα μικρά του φίλου puntakas21, sorry for the bad news,
puntakas21 καλού-κακού δεν ρίχνεις και ένα μέτρημα στη δισκόπλακα για σιγουριά?
ζηστε τη ζωη σας γιατι.......... ολα εδω θα μεινουνε ρεεεεεεε!!! 
- Βασίλης Σιδέρης
- Μαθαίνω να στρίβω.

τη διάμετρο του δίσκου την ανέφερα γιατι χρειάζεσαι δαγκανες απο ίδια διάμετρο..δηλαδη ότι δαγκάνες πουντο και να πάρεις θα ταιριάζουν
στο πούντο σου (εκτος mk2 HGT και mk2b HGT)αλλα αφου φοράς 257 δεν ταιριάζουν απο 240 (πρέπει να βαλεις και τους 240 δίσκους και δε λέει..)
ο αισθητήρας ABS είναι πάνω στο ακραξόνιο οπότε δεν είναι κάτι που επηρεάζει τη δαγκάνα (αν είναι από μοντέλο με ή χωρίς ABS) κατα τη
γνώμη μου μιάς και ψάχνεις για δαγκάνες κοίτα για mk1 & mk2 sporting (257x12) η με τους αεριζόμενους δίσκους απο gt3 & mk2b sporting
(257x20) που είναι και η καλύτερη μορφή δαγκάνας (τυπου ΑΤΕ) καιστους οδηγούς τους έχουν λαστιχα σαν συνεμπλόκ και δεν
πρόκειται να ξανα φαγωθούν (και να το κάνουν αλλάζεις τα λαστιχάκια και είναι οκ και δέν τις πετάς), μόνο ότι έχουν λίγο πιο ακριβα τακάκια απο τις lukas-girling...
στο πούντο σου (εκτος mk2 HGT και mk2b HGT)αλλα αφου φοράς 257 δεν ταιριάζουν απο 240 (πρέπει να βαλεις και τους 240 δίσκους και δε λέει..)
ο αισθητήρας ABS είναι πάνω στο ακραξόνιο οπότε δεν είναι κάτι που επηρεάζει τη δαγκάνα (αν είναι από μοντέλο με ή χωρίς ABS) κατα τη
γνώμη μου μιάς και ψάχνεις για δαγκάνες κοίτα για mk1 & mk2 sporting (257x12) η με τους αεριζόμενους δίσκους απο gt3 & mk2b sporting
(257x20) που είναι και η καλύτερη μορφή δαγκάνας (τυπου ΑΤΕ) καιστους οδηγούς τους έχουν λαστιχα σαν συνεμπλόκ και δεν
πρόκειται να ξανα φαγωθούν (και να το κάνουν αλλάζεις τα λαστιχάκια και είναι οκ και δέν τις πετάς), μόνο ότι έχουν λίγο πιο ακριβα τακάκια απο τις lukas-girling...
- cabdik
- Έβγαλα το Ν

- cabdik
- Έβγαλα το Ν

- ypsilon
- Νικολάκης

Έπεσες μέσα Βασίλη! Ναι ο αριστερός τροχός αν σηκωθεί το αμάξι , είναι "σφικτός" δεν γυρίζει ελεύθερα. Επίσης, ο θόρυβος παίζει, ανάλογα την περίπτωση, πχ στις δεξιές στροφές που φορτίζεται ο αριστερός τροχός είναι πιο έντονος.... Το τακάκι ΣΙΓΟΥΡΑ ακουμπάει στον δίσκο του αριστερού τροχού... Το λογικό είναι να έχουμε πρόβλημα διάβρωσης της δαγκάνας στο εσωτερικό της, λόγω του ότι έμειναν για καιρό σε ένα μπαλκόνι εκτεθειμένες πριν μπουν στο αμάξι μου! Αποκλείω να φταίει η ντίζα του χειρόφρενου , γιατί είναι καινούρια...Βασίλης Σιδέρης wrote:φιλε ypsilon να σε ρωτήσω και εγω κατι, οταν ακούς θόρυβο σαν να βρίσκει και μετά απο διαδρομή μερικών χιλιομέτρων, έχεις προσεξειypsilon wrote:..σαν να μην επιστρέφει σωστά..
αν ο αριστερός δίσκος είναι πιο ζεστος απο τον δεξί? αν ναι και η διαφορα θερμοκρασιας είναι τόση ωστε να την καταλάβεις με το χέρι
σου τοτε κατι παιζει εκεί..αλλο, έχεις σηκώσει αυτή την πλευρα του αυτοκινήτου με γρύλο να δεις αν γυρίζει ελεύθερα ή φρενάρει-σφίγγει
λίγο η πολύ? το WD40 και άλλα διεισδυτικα αντισκουριακά πετρελαικης βασης διαβρώνουν και φουσκώνουν τα λάστιχα και καλό
είναι να μην έρχονται σε επαφη με αυτα των δαγκάνων, κανουν καλό σε σκουριασμένα σημεία-βίδες κλπ αλλά κακό στις δαγκάνες,
δύο σενάρια είναι τα πιο πιθανά: να κολάει δαγκάνα ή να κολάει ντίζα, τα φρένα που παιρνουμε απο παλιατζή θέλουν
προσεχτικο έλεγχο και επιθεώρηση γιατι συμβαίνει να έχουν φαει το νερο της ζωής τους ή να έχουν σχισμένα λαστιχάκια ή να ηταν "καθιστα"
για μήνες ή χρόνια και να έχουν κολλήσει...ή με ξεβιδωμένα σωληνάκια-μαρκουτσια...τα υγρα φρένων "τραβουν" την υγρασία (νερο)
και αν μεινουν πολυ καιρο μπορεί να κολλήσουν σε βαθμό αχρηστίας..
- Βασίλης Σιδέρης
- Μαθαίνω να στρίβω.

δεν ξέρω ακριβως αλλα αν τις βρεις με 150,00ευρώ δισκους-δαγκάνεςcabdik wrote:μηπως κατα τυχη ξερουμε και σε τι τιμες παιζουν?
τα 257x20 είναι καλή τιμή, μάλλον παιζουν γύρω στο 200άρι (οι gt3 και mk2b) οι 257x12 πρέπει να κάνουν και λιγότερο..
να θυμάσαι οτι είναι αυτές με το σύρμα (ελασματάκι) απ'εξω και απο μέσα λύνουν με αλενόβιδα (για να αλλάξεις τακάκια)
κρυμένη σε πλαστική τάπα και όχι με 13άρα εξάγωνη..(τετοια πρέπει να'ναι η παλιά σου)
- Βασίλης Σιδέρης
- Μαθαίνω να στρίβω.

..να πω ότι στο κόλλημα της δαγκάνας συμπεριλαμβάνεται και το κόλλημα του πίρου - οδηγού της δαγκάνας (sliding type caliper)ypsilon wrote:..ναι ο αριστερός τροχός είναι "σφικτός"Βασίλης Σιδέρης wrote:..πρέπει να κολάει δαγκάνα..ypsilon wrote:..σαν να μην επιστρέφει σωστά..
που όταν κολλήσει δεν επάναφέρει σωστά και κάνει παρόμοια πραγματα σαν να είναι κολλημένο το εμβολο..
και το καλύτερο, οτι τρωγεται κωνικά το τακάκι..
- cabdik
- Έβγαλα το Ν

- Βασίλης Σιδέρης
- Μαθαίνω να στρίβω.

ναι είναι πολύ ακριβές και αυτό γιατι είναι ανταλλακτικό το οποίο δεν είναι αναλώσιμο και δεν αλλάζεται συχνά (τα περισότερα αυτ/τα
δεν αλλάζουν ποτέ στη ζωή τους δαγκάνες), επίσης οτι η τιμή της δαγκάνας του gt3 (257x20) με αυτήν του mk1 & mk2 sporting (257x12)
μπορεί να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους δεν είναι καθόλου απίθανο..πάντως ότι και αν κάνεις μη βιαστεις (μπορει να κάτσει κάτι
και να γλιτώσεις λεφτά, 600ευρώ για δαγκάνες μόνο είναι πολλά λεφτά+τακάκια+δίσκους φτάνεις τα 4πίστονα) και μην πάρεις
ιδιες με τις παλιές σου (το ξαναλέω γιατι είναι κρίμα-παρε τύπου ΑΤΕ)..να ρίξω μία ματιά αυριο μήπως έχω στο συνεργείο κανένα
ζευγάρι 257x12 γιατι κατα καιρους έχω βγάλει απο Lancia Delta HPE 1.4 (54έμβολο), Alfa 145 1.4 (54έμβολο) και Punto MK1 (48έμβολο)
όλες με μονούς δίσκους, μπορεί να είσαι τυχερός και να έχω κανένα ακόμα..μέχρι σε Yugo τα βάζαμε....
δεν αλλάζουν ποτέ στη ζωή τους δαγκάνες), επίσης οτι η τιμή της δαγκάνας του gt3 (257x20) με αυτήν του mk1 & mk2 sporting (257x12)
μπορεί να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους δεν είναι καθόλου απίθανο..πάντως ότι και αν κάνεις μη βιαστεις (μπορει να κάτσει κάτι
και να γλιτώσεις λεφτά, 600ευρώ για δαγκάνες μόνο είναι πολλά λεφτά+τακάκια+δίσκους φτάνεις τα 4πίστονα) και μην πάρεις
ιδιες με τις παλιές σου (το ξαναλέω γιατι είναι κρίμα-παρε τύπου ΑΤΕ)..να ρίξω μία ματιά αυριο μήπως έχω στο συνεργείο κανένα
ζευγάρι 257x12 γιατι κατα καιρους έχω βγάλει απο Lancia Delta HPE 1.4 (54έμβολο), Alfa 145 1.4 (54έμβολο) και Punto MK1 (48έμβολο)
όλες με μονούς δίσκους, μπορεί να είσαι τυχερός και να έχω κανένα ακόμα..μέχρι σε Yugo τα βάζαμε....
- cabdik
- Έβγαλα το Ν

προχτες πηγα στο μηχανικο μου και το σηκωσαμε να δουμε τι ακριβως χτυπαει και ειδε οτι το κενο υπαρχει στη βαση της δαγκανας- μια πλακα με δυο πειρους που βιδωνει πανω της η δαγκανα- και μου λεει οτι μπορουμε να αλλαξουμε μονο τις βασεις με τους πειρους, οι δαγκανες ειναι οκ. πηρα ξανα στη φιατ για τις βασεις, υπολογιζοντας οτι ε, ενα κομματι σιδερο ειναι με δυο βιδες στην ουσια, ποσο να εχουν καινουριες? θελοντας να τις βαλω καινουριες και οχι μεταχειρισμενες. η απαντηση? 70 ευρω το καθε σετακι (μια βαση με τους δυο πειρους)
ζηστε τη ζωη σας γιατι.......... ολα εδω θα μεινουνε ρεεεεεεε!!! 
- Βασίλης Σιδέρης
- Μαθαίνω να στρίβω.

φίλε cabdik έχεις δίκιο, αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο προβλημα στις δαγκάνες δεν υπάρχει λόγος να τις αλλάξεις ολόκληρες,
και σιγουρα οι βάσεις μόνες τους κάνουν λιγότερα λεφτά..όμως κοίτα και την περίπτωση που βρεις ολόκληρες από mk1 & mk2 sporting που
είναι καλύτερες και κάνουν στους ίδιους δίσκους,
λογικά τις βρίσκεις με κάτω από 150 ευρώ..
και σιγουρα οι βάσεις μόνες τους κάνουν λιγότερα λεφτά..όμως κοίτα και την περίπτωση που βρεις ολόκληρες από mk1 & mk2 sporting που
είναι καλύτερες και κάνουν στους ίδιους δίσκους,
λογικά τις βρίσκεις με κάτω από 150 ευρώ..
- cabdik
- Έβγαλα το Ν

- Βασίλης Σιδέρης
- Μαθαίνω να στρίβω.