συνδυασμός λάστιχο - αμορτισέρ και άνεση

Θέματα που αφορούν την ανάρτηση τα φρένα και άλλα.

Moderator: Puntoclub.gr moderators

Andreas_8vpunto
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

συνδυασμός λάστιχο - αμορτισέρ και άνεση

Post by Andreas_8vpunto » Sat Jun 04, 2011 4:24 pm

Καλησπέρα παιδιά!
Φοράω λάστιχο 175/65/14 και σκέφτομαι να προβώ σε 185/60/14 για λίγο καλύτερο κράτημα και σχεδόν καθόλου θυσία άνεσης.

Επίσης πρέπει να αλλάξω αναρτήσεις, έχω τις μαμα. Η έκδοσή μου είναι mk2 b dynamic 8v 60hp 5θυρο. Και έχω τις εξής απορίες:
- αν αλλάξω αμορτισέρ να αλλάξω και ελατήρια ή δεν χρειάζεται;
- τα αμορτισέρ και ελατήρια του απλού και του sporting (από μαμα) τι διαφορές έχουν;
- επειδή πιστεύω πως έχουν διαφορές, τα αμορτισέρ του sporting τι σκληρότητα έχουν περίπου σε σχέση με άλλα του εμπορίου; (δλδ αμα τα βάλω θα χάσει αρκετή άνεση το αμάξι σε σχέση με αυτά που έχω τώρα;)
- θέλοντας να διατηρήσω την άνεση (διότι δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις) να ξαναβάλω μαμα αμορτισέρ ή κάποια άλλα είναι καλύτερες χωρίς όμως να επηρεάζει στην άνεση; (αν υπάρχουν δηλαδή κάποια που βελτιώνουν την απόδοση όπως πχ η μετάβαση μου στα λάστιχα από 175αρι σε 185αρι χωρίς να χάνω σε άνεση είμαι ανοικτός)

* είδα παλιότερα θέματα αλλά κυρίως γίνονται συζητήσεις για καλύτερες αποδόσεις - κρατήματα και πιο ακριβά αμορτισέρ από αυτά που σκοπεύω να βάλω

mk2b 8v '04

Gazofonix
Administrator
Administrator

Re: συνδυασμός λάστιχο - αμορτισέρ και άνεση

Post by Gazofonix » Sat Jun 04, 2011 4:37 pm

Αντρεα ριξε μια ματια στα τοπικ που εκανες τις ερωτησεις για λαστιχα και αναρτηση.Εχεις ηδη απαντησεις εκει που πιστευω οτι καλυπτουν της αποροιες σου.Αν οχι εδω ειμαστε. :wink:
AKIS P wrote:και επαναλαμβανω η γατα τρωει το καναρινι.....καναρινακι με 14 αρι μοτερ που φοραει τα αντερα του και παραπανω αλογα απο μενα και εγω ξερω να κανω μαγκιες :wink:

Andreas_8vpunto
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Andreas_8vpunto » Sat Jun 04, 2011 5:05 pm

Gazofonix wrote:Αντρεα βαλε Uniroyal rainsport2. Kαι μαλιστα σε 185/60/14.Θα εχεις καλυτερο πατημα,θα κοψει απειροελαχιστα,ειναι κινησημη διασταση οποτε και με κανα 250αρι θα εισαι οκ.Μαλακο λαστιχο,δεν κοπαναει,ζεστενετε αμμεσος,εχει πολλυ καλη συμπεριφορα στο στεγνο και τελεια στο βρεγμενο. :wink: Τα φορουσε το δικο μου οταν το πηρα και εμεινα απολυτα ευχαριστιμενος.
Gazofonix wrote:Αν σου αρεσαν το Cofap που εχεις απο 1η τοποθετηση βαλε τα ιδια.Αν θες να σφηξει λιιιιγοοο παραπανο βαλε τα αμορτισερ και ελατηρια απο sporting.Ελαχιστα πιο χαμηλο χωρις να κουραζει η να κοπαναει.

Επισης καλη λυση ειναι τα KYB.Mακρυα απο bilstein kai monroe μονο.Οτι αλλο θες βαλε. :wink:
ευχαριστώ! :)

για λάστιχο με έχει ψήσει πολύ για το 185/60/14 continental PremiumContact 2 επειδή έχω διαβάσει καλά λόγια από διάφορους χρήστες...
τα uniroyal που μου λες δεν τα ξέρω, τι σκληρότητα έχουν; γτ δεν θέλω και πολύ μαλακό λάστιχο. έχω την εντύπωση ότι τα continental είναι λίγο πιο σκληρά από michelin οπότε λογικά θα ήταν καλή επιλογή...

ξέρουμε τι τιμή έχουν τα cofap που είχα και τι τιμή έχουν τα μαμα αμορτισερ+ελατήρια από sporting (και ποια είναι βασικά;). Α και πόσο χαμηλώνω με sporting;

Τα σαμαράκια και οι λακκούβες που δεν φαίνονται από τη βροχή δεν θέλω να γίνουν κίνδυνος για τις ζάντες-λάστιχα και τα σχετικά λόγω του χαμηλώματος κατά 5 (από 65 σε 60) και του χαμηλώματος (κανα 3εκατοστά;) από το sporting... ή η διαφορά είναι μικρή και δεν πρέπει να με ανησυχεί τόσο;

* να προσθέσω ότι έχω σιδερένιες ζάντες τώρα με τάσια και αγοράσω ζάντες αλλά βλέπω 2 διαστάσεις που έχει στο μανουαλ την 5 1/2 και την 6. για τα λάστιχα που θέλω 185/60/14 σε ποια να παω; ποιες οι διαφορές;
mk2b 8v '04

COOLIS
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by COOLIS » Sat Jun 04, 2011 6:13 pm

Τα continental PremiumContact 2 σε 185/60/14 για αυτο το αμαξι ειναι μια χαρα θα εχει διαφορα απο την αρχικη δισταση αρκετη ..για ζαντες βαλε 6' νομιζω μεχρι 195 λαστιχο περνει .. απλα για ζαντα εγω που εχω σε αυτη τι διασταση Momo Corse ειναι και πιο ελαφριες εννοειτε απο τις σιδερινιες και αυτο μετραει ...
Τα αμορτισεςρ σου ποσα χιλιομετρα εχουν ?

Andreas_8vpunto
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Andreas_8vpunto » Sat Jun 04, 2011 6:36 pm

ναι και εγώ πιστεύω η διαφορά βάρους θα έχει σημασία....εφόσον όμως δεν ενδιαφέρομαι για λάστιχο πανω από 185 γιατί να μην πάω στο 5 1/2, είναι πιο δυσεύρετο μήπως;

τα αμορτισερ έχουν 62.000χλμ και 7μιση χρόνια...
mk2b 8v '04

panos2
Μαθαίνω να στρίβω.
Μαθαίνω να στρίβω.

Post by panos2 » Sat Jun 04, 2011 7:42 pm

εχω οδηγησει το αυτοκινητο σου και εχω στη κατοχη μου το πουντο μκ2β σπορτινγκ.τα αμορτισερ του σπορτινγκ ειναι πιο σφιχτα απο του εμποριου τα απλα.η ανεση μειωνεται αλλα δεν θα σε ενοχλησει πιστευω αφου ρυθμιστηκε για τοσους οδηγους.τα ελατηρια ειναι πιο σκληρα
απο το απλο και δεν χαμηλωνει το αμαξι.απο αποψης κρατηματος ειναι πολυ πιο καλο στο δρομο.για τα λαστιχα αφου θες ανεση μπορεις να βαλεις καποιο ελαστικο με μαλακο σκελετο οπως continetal,p6 cinturato.οταν ειχα ρωτησει σε καταστημα ανταλλακτικων τα ειχε τα αμορτισερ του σπορτινγκ 270ευρω.

Andreas_8vpunto
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Andreas_8vpunto » Sat Jun 04, 2011 8:07 pm

εγώ με τα λάστιχα που έχω τώρα που είναι στα τελευταία τους και τις αναρτήσεις που έχω δεν μπορώ να πω οτι έχω παράπονο γιατί δεν έχω απαιτήσεις.

ξέρουμε τι μάρκα είναι τα αμορτισερ του sporting? (στην τιμή ήταν και τα ελατήρια;)

και κάτι άλλο, τα αμορτισερ του sporting πόσο σκληρά είναι σε σχέση με του εμπορίου, δλδ από το 1 ως το 10 αν τα απλά μαμα αμορτισερ είναι 1 και του σπορτινγκ είναι 4, ποιά είναι αυτά από 2-3 που ίσως ήταν καλύτερη επιλογή ακόμα και από άποψη χρημάτων;
mk2b 8v '04

kostas013
Administrator
Administrator

Post by kostas013 » Sat Jun 04, 2011 8:10 pm

λοιπον εγω ειχα για μια περιοδο πολιτικη αναρτηση (αλκο μαυρα) που ηταν παρομοια σκληροτητα με τα μαμα αλλα λιγο πιο σφηχτα...
επισης ειχα αλλαξει τα ελατηρια με τα ελατηρια του hgt (ιδια με του σπορτινγ) και απο κρατημα ειχε βλετιωθει αισθητα το αμαξι
ιδιαιτερα στιε στροφες που με τα μαμα γερνει σαν καικι περιοριστηκε απιστευτα....
που τα ειχα συνδιασει αργοτερα με κονι κιτρινο ειχα βρει την χρυση τομη
ρυθμιζα μαλακο το αμαξι ηταν απιστευτα μαλακο σκληρο σκληραινε αρκετα χωρις να γινεται ανυποφορο....
θα τα ειχα ακομη αυτα τα ελατηρια αν δεν το χαμηλωνα για τις απαιτησεις της πιστας...

οσο αφορα για τα λαστιχα και εγω 185.60.14 φοραω...
βαλτα χωρις δευτερη σκεψη
Fiat Punto MK2 5Door HGT Abarth

http://www.puntoclub.gr/viewtopic.php?f ... 91&start=0

ΜΠΑΜΠΗ ΣΕ ΜΙΣΩΩΩΩΩΩΩ........:)

kostas013
Administrator
Administrator

Post by kostas013 » Sat Jun 04, 2011 8:11 pm

αν θες τα ελατηρια του σπορτινγκ/ hgt τα εχω ακομη και τα πουλαω
αν ενδιαφερεσαι θα τα βρουμε στην τιμη, τα εχω απλα και μου πιανουν χωρο εδω....

Andreas_8vpunto
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Andreas_8vpunto » Sat Jun 04, 2011 8:21 pm

όταν λέμε πολιτική ανάρτηση τι εννοούμε;

τα ελατήρια που λες είναι σκληρά; είναι πιο χαμηλά μήπως; δεν ξέρω με ποια κριτήρια να αγοράσω μεταχειρισμένα ελατήρια...δλδ δεν ξέρω τι φθορές έχουν, στα πόσα θέλουν αλλαγή κτλπ...

οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις λογικά θα κοστίζουν παραπάνω, δεν ξέρω πόσο κοστίζουν οι απλές μαμά αλλά δεν μπορώ να διαθέσω πολλά...

δλδ αν δω τελικά οτι δεν με παίρνει μπορεί να παρω τις μαμα απλές και να αφήσω και τα ελατήρια που έχω...

θα πήγαινε για πχ να έχω τα ελατήρια του σπορτινγκ και τις αναρτήσεις του απλου ή μπα;
mk2b 8v '04

kostas013
Administrator
Administrator

Post by kostas013 » Sat Jun 04, 2011 8:56 pm

πολιτικη εννοω την μαλακη την μαμα σε καθε αμαξι....
τα ελατηρια αν τα βαλεις διπλα διπλα ειναι πιο κοντα αλλα λογω λιγοτερου βαρους καθεται το αμαξι σε παρομοιο υψος με το μαμα...
φθορες ειναι ελαχιστες καμια σχεση με τα αμορτισερ που φθειρονται πιο γρηγορα...

ελατηρια σπορτινγκ με μαμα αναρτησεις η καποια παρομοια (καγιαμπα, αλκο, μονροε) κλπ δεν θα εχεις κανενα απολυτως προβλημα...
σου ειπα και προηγουμενως και εγω το ειχα κανει αυτο το στησιμο και δουλευε μια χαρα...

Andreas_8vpunto
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Andreas_8vpunto » Sat Jun 04, 2011 9:33 pm

όταν λες "λόγο λιγότερου βάρους κάθετε το αμάξι σε παρόμοιο ύψος με το μαμά" τι εννοείς ακριβώς; ποιανού λιγότερο βάρος;

οπότε εκεί που καταλήγω προς το παρόν είναι στην πιο ακραία:
- αμορτισέρ και ελατήρια από σπορτινγ και λάστιχο 185/60/14 και ζάντα (λάστιχο μαλακό)

από εκεί που ήμουν με αμορτισέρ και ελατήρια από το απλό, και λάστιχο 175/65/14 και σιδερένιες ζάντες

όποιοι έχουν εμπειρία από εκεί που στο δικό μου είναι αρκετά άνετες.... (ξέρω ότι κερδίζω σε απόδοση) αλλά σε άνεση πόσο χάνω περίπου;

* αν άλλαζα κάτι από τα παραπάνω για οικονομικούς λόγους θα ήταν να άλλαζα μόνο αμορτισερ και να έβαζα ή τα απλά ή του σπορτινγ

άλλωστε και με τα ελατήρια που έχω, και καινούργια αμορτισέρ και λάστιχο πλεον 185/60 θα έχω διαφορές και θα έχω αυτό που θέλω.....το ψιλο φοβάμαι κιόλας με τα του σπορτινγκ μην χτυπάει πολύ σε σχέση με αυτό που έχω τώρα εννοώ...γιατί όσο ναναι με πιάνει και ένας πονοκέφαλος άμα χτυπάει όλη την ώρα το αμάξι....:P
mk2b 8v '04

kostas013
Administrator
Administrator

Post by kostas013 » Sat Jun 04, 2011 9:44 pm

το σπορτινγκ σαν αμαξι ειναι πιο βαρυ και τα ελατηρια ειναι σχεδιασμενα για αυτο το αμαξι επομενως θα καθισει μπροστα μισο ποντο πανω απο το κανονικο
ολα αυτα που λες θα βελτιωσουν πολυ το κρατημα σου στον δρομο σιγουρα....

τα ελατηρια αυτα μην τα φοβασαι δεν κοπανανε καθολου
εδω κονι κιτρινο και ειμπαχ 3 ποντων που φοραω και ρυθμισμενο στο σκληρο και δεν κοπαναει...

αν αλλαξεις μονο αναρτησεις θα δεις σιγουρα μεγαλη διαφορα
αλλα αν βαλεις αλλα ελατηρια (ειτε ειναι του σπορτινγκ ειτε πιο σκληρα χαμηλωματος κλπ) θα δεις χαωδη διαφορα ιδιαιτερα στις στροφες...

Andreas_8vpunto
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Andreas_8vpunto » Sat Jun 04, 2011 10:25 pm

κατάλαβα....ξεκινάω λοιπόν μάζεμα λεφτών για λάστιχα

και αμορτισέρ-ελατήρια

γνωρίζει κανείς αν τα μαμα του σπορτινγκ αμορτισέρ-ελατήρια (αν πάνε πακέτο) παίζει να κοστίζουν παραπάνω από κάποια άλλη μάρκα (γνωστή...) ; γιατί αν ναι ίσως κοιτάξω και για άλλα....
και αυτό σε συνδυασμό με το ότι ίσως κάποια εταιρία βγάζει κάποια ενδιάμεση σκληρότητα του sporting με το απλό ίσως με έκανε να την επιλέξω...αυτό όμως δεν το ξέρω...

όπως και να χει θα περάσω και απο αντιπροσωπία να ρωτήσω...

κωστα ευχαριστώ για την βοήθεια
Last edited by Andreas_8vpunto on Tue Jun 07, 2011 6:24 pm, edited 1 time in total.
mk2b 8v '04

kostas013
Administrator
Administrator

Post by kostas013 » Sat Jun 04, 2011 10:42 pm

αν πας σε αλλη γνωστη πας σε χαμηλωματος και με αναλογη σκληροτητα
ειμπαχ, απεξ κλπ
σου στελνω πμ