Καταρχήν, ο t-jet δεν κάνει πειράκια, παρά μόνο σε πολύ χαμηλές στροφές, κάτω από 1500rpm, και όχι πάντα.
Ας μας πει την άποψή του και ο hammersword, που πρέπει να το έχει ψάξει αρκετά το θέμα.
Δεύτερον, όταν οδηγώ με αυτό το τρόπο (οικονομικά) δεν αγχώνομαι.

Τα πάντα είναι μια συνήθεια. Μην φαντάζεσαι ότι το μάτι μου είναι πάντα στο ταχύμετρο ή το στροφόμετρο. Όλα γίνονται αυτόματα, χωρίς να το σκέφτομαι, όπως ακριβώς και η υπόλοιπη οδήγηση. Το μόνο που κάνω, εκτός όλων των άλλων, είναι να κοιτώ και μακριά

, ώστε να προβλέπω. Αν δοκιμάσεις τον t-jet από πολύ χαμηλά θα δεις ότι αρπάζει από τις 1750rpm (που πρέπει να είναι το κατώφλι του turbo) και στις 2000rpm σου δίνει σχεδόν όλη την ροπή του (18 κιλά). Κάτω από τις 1750rpm αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Το προσπερνάς όμως, αν είσαι 1400-1750rpm, με το κατάλληλο (δεν εννοώ πολύ) γκάζι "φουσκώνεις" το turbo και ανεβάζει στροφές, ακόμη και σε ανηφόρα. Αυτό μου αρέσει σε αυτό τον κινητήρα. Γίνεται λάστιχο.
Στις 1750rpm η 5η σου δίνει 70km/h (στο κοντέρ), ενώ στις 2000rpm σου δίνει 80km/h. Στις δοκιμές των περιοδικών, τις ρεπρίζ με 5η τις μετρούν από 80km/h (80-120 ή 80-110). Φυσικά έχει και μεγαλύτερες ρεπρίζ (100-140 ή 110-140), αλλά όχι σε όλα τα περιοδικά. Επίσης με 4η μετρούν τη ρεπρίζ 60-100. Έτσι βλέπεις την ετοιμότητα του κινητήρα. Και όπως έχω ξαναγράψει, έχει με διαφορά την καλύτερη ρεπρίζ 80-120 στη κατηγορία του. Οι άλλοι πρέπει να κατεβάζουν 1-2 σχέσεις κάτω, για την πετύχουν.
Το Golf tsi 122PS (που έχει παρόμοιο κινητήρα) έχει το ίδιο μακρύ κιβώτιο που δίνει τα ίδια χιλιόμετρα στις ίδιες στροφές με 1η, 4η και 5η ταχύτητα, ενώ η 2η και η 3η είναι ακόμη πιο μακριές (7%).
Τώρα σκέψου ότι το golf έχει και 6η ταχύτητα (overdrive) που βγάζει 45km/h / 1000rpm, ενώ η 5η του (και η δικιά μας 5η) βγάζουν 37,5km/h / 1000rpm. Ποιος ο λόγος ύπαρξης της 6ης, όταν οι νόμιμες ταχύτητες είναι μέχρι τα 130km/h. Ο λόγος είναι ότι και ο tsi και ο t-jet βγάζουν τη ροπή τους από πολύ χαμηλά, και έτσι μπορούν να κινούνται με 110-130km/h ακόμη και με 2500-2900rpm, και όχι με 2950-3450rpm που βγάζει η 5η.
Σε άλλο θέμα το είχα ξαναγράψει ότι από το GP λείπει μια τέτοια 6η σχέση (overdrive), η ροπή είναι άφθονη. Κάνει τα μεγάλα ταξίδια σε αυτοκινητόδρομους, πολύ πιο οικονομικά και πιο ξεκούραστα (και για εμάς και για το κινητήρα). Αντιγράφω:
"Εγώ θα ήθελα μια επιπλέον 6η ταχύτητα. Άλλωστε η ροπή υπάρχει άφθονη σε πιο χαμηλές στροφές.
Ιδανική θα ήταν μια 6η σχέση με γρανάζωμα 0.7, που θα έδινε:
1. Τελική -1km/h (μικρή η διαφορά)
2. Θα είχε περίπου 25% μικρότερη επιτάχυνση από την 5η σχέση, για ταχύτητες από 90-150km/h
3. Θα είχε σχεδόν την ίδια επιτάχυνση με την 5η σχέση, για ταχύτητες μετά τα 150km/h
4. Ενώ θα είχε 44,5km/h ανά 1000rpm.
Δηλαδή θα είχαμε:
2000rpm στα 90km/h (96 κοντερίσια)
2700rpm στα 120km/h (128 κοντερίσια)
2930rpm στα 130km/h (139 κοντερίσια)
4360rpm στην τελική 194km/h (207 κοντερίσια)
5. O θόρυβος από τη μηχανή θα ήταν λιγότερος.
6. Η κατανάλωση θα ήταν και αυτή μικρότερη."
Όσο για το θέμα ευχαρίστηση, μην φαντάζεσαι ότι πάντα οδηγώ έτσι. Και το πατάω και το στρίβω

. Απλά οδηγώ "σβέλτα" όποτε μου κάνει κέφι, και σε δρόμους που δεν κινδυνεύουν οι άλλοι και εγώ μαζί. Αν κάνεις 1000km την εβδομάδα, δεν θέλεις να το πατάς συνεχώς. Θέλεις να φτάνεις στο προορισμό σου στην ώρα σου, χωρίς να είσαι πτώμα από την προσπάθεια και το άγχος. Έτσι ξεκινάς 10-15 λεπτά πιο νωρίς, και ταξιδεύεις χαΛΛΑΑρά

. Και αν συμβεί και τίποτε απρόοπτο στο δρόμο, το πατάς λίγο και φτάνεις και πάλι στην ώρα σου.
Άσε που στο τέλος του μήνα έχεις γλιτώσει 100€ από βενζίνες. Και μην νομίζεις ότι είμαι κανένας τσίπης

, που σκέφτετε μόνο το χρήμα. Απλά νομίζω από την στιγμή που οδηγούμε Fiat, δεν μας τρέχουν και από τα μπατζάκια.
Ελπίζω να μην υπάρχει κάποιος εφοπλιστής ή μεγαλοβιομήχανος στο club.