Υπολογισμός των κατάλληλων μπεκ για κάθε κινητήρα

Εδώ θα μαθαίνουμε πως λειτουργούν κάποια πράματα στο αμάξι μας.

Moderator: Puntoclub.gr moderators

UNO
Νικολάκης
Νικολάκης

Υπολογισμός των κατάλληλων μπεκ για κάθε κινητήρα

Post by UNO » Sun Dec 24, 2006 12:10 am

Για να υπολογίσουμε τα κατάλληλα μπεκ για κάποιον κινητήρα αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τον εξής τύπο:

Π = (Ι x BSFC / N x DC) x 10,5 όπου

Π = παροχή του κάθε μπεκ ξεχωριστά σε cc/min
I = η ιπποδύναμη του κινητήρα στον στρόφαλο από δυναμομέτρηση σε BHP
BSFC (brake specific fuel consumption) = 0,4-0,5 για ατμοσφαιρικούς και 0,6-0,7 υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες, κινητήρες νιτρο, ή περιστροφικούς κινητήρες
Ν = ο αριθμός των μπεκ
DC = το duty cycle του μπεκ, συνήθως 80% ή 0,8. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε μεγαλύτερο DC. To DC είναι το ποσοστό του χρόνου που το μπεκ ψεκάζει κάυσιμο από τον συνολικό χρόνο που έχει στη διάθεσή του σε κάθε περιστροφή του εμβόλου του κυλίνδρου που είναι το συγκεκριμένο μπεκ.

Για παράδειγμα έστω ένας τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας με ψεκασμό πολλαπλών σημείων (4 μπεκ) και απόδοση στον στρόφαλο 250 BHP. Θα χρειαστεί μέγιστη παροχή μπεκ:

(250 x 0,65 / 4 x 0,8 ) x 10,5 = (162,5 / 3,2) x 10,5 = 50,78 x 10,5 = 533,19 cc/min !!!!!!

Αυτός ο τύπος ισχύει για πίεση καυσίμου 3 bar ή 43,5 PSI.

Αν αλλάξουμε την πίεση καυσίμου τότε η παροχή του μπεκ μας δίνεται από τον εξής τύπο:

NFR = OFR x τετραγωνική ρίζα του λόγου NP/OP όπου

NFR = New flow rate
OFR = Old flow rate
NP = New pressure
OP = Old pressure

’ν λοιπόν στον πιο πάνω παράδειγμα αυξήσουμε την πίεση καυσίμου από 43,5 PSI (3 bar) σε 50 PSI τότε η παροχή μας του ίδιου αυτού μπεκ θα αυξηθεί ως εξής:

533,19 x τετραγ. ρίζα του 50/43,5 = 571,63 cc/min (μια αύξηση περίπου 7% στην παροχή από μια αύξηση της πίεσης κατά 15% περίπου!!!)

(50/43,5=1,1494)
τετραγ. ρίζα του 1,1494 = 1,0721
533,19 x 1,0721 = 571,63 cc/min

Όπως καταλαβαίνετε η επιλογή του τι μπεκ θα φορέσουμε στο βελτιωμένο αυτοκίνητό μας δεν είναι καθόλου τυχαία υπόθεση και πρέπει να γίνεται όχι με εμπειρικό τρόπο αλλά με σωστούς υπολογισμούς.
[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201711 ... e146ee.jpg[/IMG]

Η φύση δεν χαρίζει... Δανείζει :P

Gallatin
Moderator
Moderator

Post by Gallatin » Sun Dec 24, 2006 12:16 am

πολυ καλο. μπραβο φιλε.
http://www.speedtest.net/result/363494335.png
ImageImage
ImageImage
Arguing with the moderators is like shaking your fist at God. There's nobody there; and if there is, he's not listening. And if he's listening, all you're doing is pissing him off

P.A.D.R.C
Schumacher
Schumacher

Post by P.A.D.R.C » Sun Dec 24, 2006 3:15 am

Δεδεμενο οτι το καυσιμο "βγαζει" τα αλογα και στην περιπτωση μας εξεταζουμε τα μπεκ,πως υπολογιζεις τα αλογα στον τυπο?
No matter what,F.I.A.T. will always be in my heart..
Image
PERFORMANCE ADRENALINE EXPLOSION RACING CLUB

Just an SBG-GREEN Forced Air Induction System & 151.710km @1121kg (MOTtest)

joykiller
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by joykiller » Sun Dec 24, 2006 3:17 am

Καλο...εμενα μου βγηκε 640cc....τρεχα γυρευε...

Orange
Schumacher
Schumacher

Post by Orange » Sun Dec 24, 2006 4:08 am

joykiller wrote:Καλο...εμενα μου βγηκε 640cc....τρεχα γυρευε...
Βρε κατι λαθος παιζει εδω!!Δε μπορει ο joykiller να "θελει" 640cc το λεπτο παροχη!Αυτο ειναι καπου δυο ποτηρια βενζινη το λεπτο!! :shock: :shock:
Κατι λαθος ειναι!Μηπως να το ξανακοιταξουμε? :grin:

joykiller
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by joykiller » Sun Dec 24, 2006 4:54 am

Κοιτα οι πραξεις μου ειναι οκ με δεδομενο οτι πηρα του παιδιου απο πανω και απλως εβαλα 300 αλογα αντι για 250.Και εμενα πολυ μου φαινεται.

Orange
Schumacher
Schumacher

Post by Orange » Sun Dec 24, 2006 6:01 am

joykiller wrote:Κοιτα οι πραξεις μου ειναι οκ με δεδομενο οτι πηρα του παιδιου απο πανω και απλως εβαλα 300 αλογα αντι για 250.Και εμενα πολυ μου φαινεται.
Ναι joykiller δε μιλαω για τις πραξεις σου.Μηπως ο τυπος ειναι για υπολογισμο μειγματος-αερα βενζινης δηλαδη-και οχι μονο για τη βενζινη.Οποτε κατι ακομα μαλλον θα χρειαζεται, για να βγαλουμε παροχη βενζινης απ' τα μπεκ.

UNO
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by UNO » Sun Dec 24, 2006 9:19 am

P.A.D.R.C wrote:Δεδεμενο οτι το καυσιμο "βγαζει" τα αλογα και στην περιπτωση μας εξεταζουμε τα μπεκ,πως υπολογιζεις τα αλογα στον τυπο?
Τα άλογα υπολογίζονται με δυναμομέτρηση. Καταλαβαίνω ότι θέλεις να πεις ότι αν δεν έχεις κατάλληλα μπεκ δεν θα βγουν τα μέγιστα άλογα, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Θα πλησιάσεις πολύ αλλά με κακό μείγμα. Πάντως στον τύπο αυτό χρησιμοποιείς την ιπποδύναμη που μετράς στο δυναμόμετρο. Γι αυτήν την ιπποδύναμη για να έχεις σωστή καύση πρέπει να έχεις τα συγκεκριμένα μπεκ.

UNO
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by UNO » Sun Dec 24, 2006 9:39 am

Orange wrote:
Βρε κατι λαθος παιζει εδω!!Δε μπορει ο joykiller να "θελει" 640cc το λεπτο παροχη!Αυτο ειναι καπου δυο ποτηρια βενζινη το λεπτο!! :shock: :shock:
Αυτός ο τρόπος υπολογισμού είναι ο πιο διαδεδομένος παντού στο εξωτερικό. Τα "λάθη" που συνήθως γίνονται είναι:

Το DC οι προγραμματιστές το αυξάνουν στο 100% οπότε μειώνουν την μέγιστη αναγκαία παροχή καυσίμου και μπορείς να δουλεύεις με μικρότερα μπεκ. Όμως όπως ΟΛΟΙ στο εξωτερικό συστήνουν δεν πρεπει ποτέ να ξεπερνάμε το 0,8 στο Duty Cycle του μπεκ.

Το δευτερο είναι ότι πρέπει να υπολογίσεται την παροχή που χρειάζεστε με την συγκεκριμένη πίεση καυσίμου που χρησιμοποιείται.

Για παράδειγμα στα 250 άλογα βρήκαμε ότι χρειάζονται παροχή 533,19 cc/min ΣΤΑ 3 BAR όμως!!!. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε 400 cc/min μπεκ με πίεση 4 bar θα έχουμε το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα!!!

Παιδιά ξέρω ότι φαίνεται κουφό απλά το βρήκα σε όλα τα σοβαρά site του εξωτερικού που ασχολούνται με βελτιώσεις μοτέρ. Και όλοι μα ΟΛΟΙ χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο. Δύσκολο πράγμα η συνήθεια. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε μάθει να καταπίνουμε το χάπι όπως μας το δίνει ο κυρ Γιώργος της γειτονιάς. Εγώ απλά ψάχτηκα και βρήκα αυτά. Τώρα αν βρείτε ότι δεν ισχύουν δεν διεκδικώ το αλάθητο. Αλλά δεν δέχομαι το ότι μου το είπε ο ΤΑΔΕ και έτσι είναι ...

Φιλικά πάντα.

UNO
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by UNO » Sun Dec 24, 2006 9:41 am

Orange wrote:
Ναι αν πηγαίνεις με 300 άλογα !!! για ένα λεπτό συνέχεια τότε τόση βενζίνη θες!!! Για σκέψου το ... Τόσο παράξενο σου φαίνεται? Αυτή είναι Η ΜΕΓΙΣΤΗ παροχή δεν είναι η καθημερινή.

P.A.D.R.C
Schumacher
Schumacher

Post by P.A.D.R.C » Sun Dec 24, 2006 10:13 am

Mαλιστα.. :smile:
No matter what,F.I.A.T. will always be in my heart..
Image
PERFORMANCE ADRENALINE EXPLOSION RACING CLUB

Just an SBG-GREEN Forced Air Induction System & 151.710km @1121kg (MOTtest)

Orange
Schumacher
Schumacher

Post by Orange » Sun Dec 24, 2006 12:12 pm

Φιλτατε UNO δε λεω οτι λες βλακιες.Απλα μαλλον ο τυπος ειναι για υπολογισμο μειγματος και οχι μονο βενζινης.Θελει κατι ακομα που δεν το γνωριζω, απλα κανω αναφορα-ερωτηση, μηπως καποιος ξερει κατι παραπανω και μας δωσει τα φωτα του.600cc δηλαδη 0,6 του λιτρου, το λεπτο πιστευω ειναι πολλα, ακομα και για τετοια αποδοση.Στα δυο τρια λεπτα μια κοντρας δηλαδη, θα θες 1,5 με 2 λιτρα βενζινης.Με 10~15 "πατηματα" αδιαζει το ρεζερβουαρ μας?Η αν παμε στην εθνικη με 180~200-τελικες δηλαδη-θα θελουμε 3 λιτρα στο χιλιομετρο?Και στα 90~110 km θα αδειαζει το ντεποζιτο μας?Αυτο ακριβως λεω οτι ειναι πολυ και μαλλον ο τυπος πρεπει να ειναι για αναγκες παροχης σε μειγμα και οχι μονο βενζινη.

UNO
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by UNO » Sun Dec 24, 2006 12:23 pm

Orange wrote:Φιλτατε UNO δε λεω οτι λες βλακιες.Απλα μαλλον ο τυπος ειναι για υπολογισμο μειγματος και οχι μονο βενζινης.Θελει κατι ακομα που δεν το γνωριζω, απλα κανω αναφορα-ερωτηση, μηπως καποιος ξερει κατι παραπανω και μας δωσει τα φωτα του.600cc δηλαδη 0,6 του λιτρου, το λεπτο πιστευω ειναι πολλα, ακομα και για τετοια αποδοση.Στα δυο τρια λεπτα μια κοντρας δηλαδη, θα θες 1,5 με 2 λιτρα βενζινης.Με 10~15 "πατηματα" αδιαζει το ρεζερβουαρ μας?Η αν παμε στην εθνικη με 180~200-τελικες δηλαδη-θα θελουμε 3 λιτρα στο χιλιομετρο?Και στα 90~110 km θα αδειαζει το ντεποζιτο μας?Αυτο ακριβως λεω οτι ειναι πολυ και μαλλον ο τυπος πρεπει να ειναι για αναγκες παροχης σε μειγμα και οχι μονο βενζινη.
Φίλε Orange,

Δεν έχεις σκεφτεί κάτι απλό. Στα 3 λεπτά που θα πας μια κόντρα δεν ψεκάζουν τα μπεκ συνέχεια. Ο χρόνος που τα μπεκ ψεκάζουν είναι πολύ πολύ μικρότερος. Γιατί στον κύκλο κίνησης του εμβόλου τα μπεκ δεν ψεκάζουν παρά μόνο σε λίγες μοίρες που τους επιτρέπει ο εγκέφαλος. Όταν για παράδειγμα γίνεται η έκρηξη και οι βαλβίδες εισαγωγής / εξαγωγής είναι κλειστές δεν ψεκάζουν τα μπεκ. Αυτός όμως είναι χρόνος κίνησης αλλά όχι χρόνος ψεκασμού. Όταν λέμε 500 cc/min εννοούμε χρόνο ΨΕΚΑΣΜΟΥ των μπεκ ΟΧΙ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ!!!

Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Φιλικά πάντα.

UNO
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by UNO » Sun Dec 24, 2006 12:41 pm

Να πω και κάτι άλλο πιο απλό...

Το μαμά punto gt με 130 άλογα έχει μπεκ παροχής 220cc/min ή 245cc/min κατά άλλους. Είναι πολύ κοντά σ'αυτό που δίνει ο τύπος απλά με DC 0,85 και BSFC 0,6.

Και κάτι άλλο. Συμφωνούμε όλοι ότι τα άλογα είναι ή θα έπρεπε να είναι ανάλογα του πόσο καύσιμο μείγμα θα καεί άρα και της πόσης βενζίνης θα μπει στους κυλίνδρους. Αφού λοιπόν υπάρχει μια σχέση ευθέως ανάλογη δεν είναι λογικό αφού το μαμά gt με 130 άλογα να έχει 230 cc/min ας πούμε μπεκ, όταν το φτάσεις 300 άλογα να θέλει περίπου 2,5 φορές πάνω δηλαδή 600 cc/min περίπου...

Παιδιά δεν νομίζω ότι υπάρχει πουθενά λάθος.

Εξάλλου δεν είμαι εισαγωγέας μπεκ (χιχιχιχι) (πλάκα κάνω) για να θέλω να προωθήσω τα μπεκ μπουριά. Απλά έχω τελιώσει κι εγώ το unaki μου μετατροπή και ψάχνομαι για το τι μπεκ να βάλω και βρήκα αυτές τις πληροφορίες και σκέφτηκα να τις μοιραστώ μαζί σας. Αρχικά έψαχνα για μπεκ από gt αλλά θα πάω για 400 cc/min αφού ο στόχος μου είναι γύρω στα 200 άλογα.

Φιλικά πάντα.

joykiller
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by joykiller » Mon Dec 25, 2006 3:24 am

κοιτα με τα δεδομενα αυτα απο οσο ξερω για πουντο κατι γκρι cosworth παιζουνε μετα τα οποια ειναι κτηνη...

Post Reply

Return to “Μάθε πως λειτουργεί”