Λιπαντικό Μηχανής

Θέματα που αφορούν την ανάρτηση τα φρένα και άλλα.

Moderator: Puntoclub.gr moderators

Post Reply
anaks
Έβγαλα το Ν
Έβγαλα το Ν

Post by anaks » Thu Nov 23, 2006 11:26 am

Ο κατασκευαστής λέει SELENIA K SAE 5W-40. σε κάποιο άλλο Post είχε ειπωθεί ότι βάζουν τα SELENIA star SAE 5W-40. Αν θέλει κάποιος να έχει ένα μπουκαλάκι μαζί του απλά για να συμπληρώσει αν χρειαστεί, ποιόν τύπο λαδιού να πάρει; Αν έχει μέσα τα SELENIA K και μπει για συμπλήρωμα SELENIA star πειράζει;

PUNTiasa
Έβγαλα το Ν
Έβγαλα το Ν

Post by PUNTiasa » Thu Nov 23, 2006 2:18 pm

Τα δύο λάδια είναι παρόμοια αλλά όχι ίδια. Αν δείς τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά (www.flselenia.com), διαφέρουν ουσιαστικά μόνο στο viscosity. Για μένα καλό είναι να τα αλλάξεις και ΟΧΙ να συμπληρώσεις. Εγώ στα 2500 χλμ τα άλλαξα αν και δεν χρειάστηκε να συμπληρώσω μέχρι τότε, δεν μου έφαγε σταγόνα. 2,6 λίτρα με φίλτρο παίρνει (στο max) και όχι 4 που χρεώνουν μερικοί.

P.A.D.R.C
Schumacher
Schumacher

Post by P.A.D.R.C » Thu Nov 23, 2006 2:30 pm

2,6 λίτρα με φίλτρο παίρνει (στο max) και όχι 4 που χρεώνουν μερικοί.
4 χρεωνουν και μετα παιρνεις το υπολειμα αφου οι συσκευασια ειναι 2λιτρη.

ννοειται οτι συμπληρωνεις λαδια με τα ιδια χαρακτηριστικα παντα!
No matter what,F.I.A.T. will always be in my heart..
Image
PERFORMANCE ADRENALINE EXPLOSION RACING CLUB

Just an SBG-GREEN Forced Air Induction System & 151.710km @1121kg (MOTtest)

Gallatin
Moderator
Moderator

Post by Gallatin » Thu Nov 23, 2006 2:45 pm

ο "κατασκευαστης" το λεω ετσι γιατι πολυ αμφιβαλω αμα το εχει γραψει αυτος το μανουαλ, δεν ξερει πραγματικα τι του γινεται με τα λαδια. σιγα μην "κατσω" να βαλω 10-40 ημισυνθετικα στο GT... κοιταχτε να βαζετε το επομενο "μοντελο" λαδιων απο αυτο που λεει οσοι θελετε να μεινετε στα σελενια.... εγω φυσικα επιλεγω μοτουλ (ασχετο βεβαια με το μοντελο που λετε).... αλλα λαδι μιλαμε.

και κατι τελευταιο το λαδι δεν το διαλεγουμε μονο απο το ποσο μου προστατευει τον κινητηρα και το ποσο θα μου καψει απο αλλαγη σε αλλαγη, ολοκληρη η συμπεριφορα του κινητηρα αλλαζει απο το σωστο λαδι προς το καλυτερο και προς το χειροτερο αμα ειναι λαθος...
http://www.speedtest.net/result/363494335.png
ImageImage
ImageImage
Arguing with the moderators is like shaking your fist at God. There's nobody there; and if there is, he's not listening. And if he's listening, all you're doing is pissing him off

spartiatis
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by spartiatis » Thu Nov 23, 2006 11:25 pm

σωστος!εγω βαζω elf και ειναι μια χαρα!

mix21
Έβγαλα το Ν
Έβγαλα το Ν

Post by mix21 » Thu Dec 14, 2006 12:35 am

σε mk2 του 2003 να βάλω 10-40 κ ποια μάρκα?σκέφτομαι για ημισυνθετικα. κινουμε μεσα σε πόλη. φίλτρο λαδιού λογικά αν πάω σε καταστημα θα μου δώσουν το σωστό ετσι?δε χρειαζεται να ζητησω κάποιο συγκεκριμένο

mix21
Έβγαλα το Ν
Έβγαλα το Ν

Post by mix21 » Fri Dec 15, 2006 12:50 am

τελικα πήρα τα mobil1 ημισυνθετικα 4L 27eurpo.καλα?

tal1702
Έβγαλα το Ν
Έβγαλα το Ν

Post by tal1702 » Fri Dec 15, 2006 2:09 pm

Ο κινητήρας μου είναι 1,242 8V αλλά το έχω τουρμπίσει!Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι αντιπροσοπεύει το κάθε νούμερο,στο 10-40 παράδειγμα τι είναι το 10 και τι το 40?
Επίσης θα ήθελα να μάθω γιατί τα τουρμπάτα φοράνε διαφορετικά από τα ατμοσφαιρικα(νούμερα εννοώ)?
Τέλος τι προτείνετε για ένα τουρμπά;το σαν το δικό μου(και νούμερα παρακαλώ)!
Ευχαριστώ!

kfakitsas
Έβγαλα το Ν
Έβγαλα το Ν

Post by kfakitsas » Fri Dec 15, 2006 3:10 pm

To 10 είναι η ρευστότητα με χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ με κρύο κινητήρα) και το 40 η ρευστότητα στις ψηλές θερμοκρασίες (ζεστό κινητήρα). Για την ελλάδα ένα 10 - 40 είναι καλό . Ένα 5-40 είναι πιο λεπτόρευστο άλλα αν το αυτοκίνητο καιει λάδια καλύτερο είναι ένα πιο ''χοντρό'' . Πάντως για υψηλές θερμοκρασίες , οι οποίες είναι οι σημαντικότερες γιατί εκεί γίνεται η μεγαλύτερη φθορά του κινητήρα , είναι καλό ο δευτερός συντελεστής να είναι όσο πιο μεγάλος γίνεται(π.χ 50). Τα καινούρια αυτοκίνητα σε πολύ μικρό χρόνο (κοντα στα 1 με 2 λεπτά) πιάνουν την θερμοκρασία λειτουργίας γι' αυτό ο πρώτος συντέλεστής είναι λιγότερο σημαντικός , εκτός και αν ζεις στη Ρωσία . Επίσης κάτι που μας έχει πει ένας καθηγητής στο Πολυτεχνείο (αν και δεν ισχύει τόσο σε κινητήρες αυτοκινήτων) είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε ποτέ λεπτόρευστο λάδι γιατί λόγο τραχύτητας οι κοιλότητες που υπάρχουν γεμίζουν με λάδι και προκαλούνται τάσεις με αποτέλεσμα το σπάσιμο .

kfakitsas
Έβγαλα το Ν
Έβγαλα το Ν

Post by kfakitsas » Fri Dec 15, 2006 3:26 pm

Επίσης κάτι άλλο που ξέχασα να πω είναι οτι εκτός από τη ρευστότητα ένα άλλο πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα του λαδιού . Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την μάρκα του λαδιού . Μπορεί μια εταιρία που δεν την ξέρει ούτε η μάνα της να έχει πολύ καλύτερη ποιότητα από μία άλλη καταξιωμένη στο χώρο . Γι'αυτό πάνω τα λάδια έχουν βαθμολογία ποιότητας . Το ένα προτυπο ποιότητας είναι το Αμερικάνικο και το άλλο είναι το Ευρωπαικό . Το ένα λέγεται ACEA και το άλλο δεν θυμάμαι . Απ'ότι θυμάμαι το ένα προτυπο ποιότητας το αμερικάνικο βαθμολογεί ως Α1, Α2 κτλ και το άλλο CJ κτλ . Θα σου πώ για τις ποιότητες και το ποια είναι καλύτερη σε 2- 3 μέρες να το ψάξω λίγο γιατί δεν τα θυμάμαι πολύ καλά.

kfakitsas
Έβγαλα το Ν
Έβγαλα το Ν

Post by kfakitsas » Fri Dec 15, 2006 3:57 pm

Μιας και βρήκα την απάντηση κατά API η καλύτερη είναι η SM και SL . Η SM είναι καινούρια και δημιουργήθηκε το 2004 ένω η SL το 2001 . Η SM περιλαμβάνει περοσσότερα τεστ . Παντως όποιο λάδι έχει μία από αυτές τις δυο ποιότητες είναι οτι καλύτερο . Οι άλλες ποιότητες είναι υποδεέστερες . Αυτές είναι κατά φθίνουσα σειρά οι εξής: SJ - SH - SG . Δηλαδή συνολικά από το καλύτερο στο χειρότερο είναι : SM - SL - SJ - SH - SG . Αυτά κατά ΑΡΙ για βενζινοκινητήρες. Κατά ACEA (Ευρωπαικό πρότυπο) δεν υπάρχει ακριβώς σειρά και εξαρτάται από το τι θέλει ο κατασκευαστής . Η βαθμολογία είναι του τύπου Α1 - Α2 - Α3 - Α4 - Α5 . Η Α1 είναι για οικονομία καυσίμου η Α3 για υψηλής απόδοσης κινητήρες η Α4 δεν χρησιμοποιείται και η Α5 είναι για υψηλής απόδοσης κινητήρες σε συνδιασμό με οικονομία καυσίμου .

P.A.D.R.C
Schumacher
Schumacher

Post by P.A.D.R.C » Sat Dec 16, 2006 12:50 pm

Επίσης θα ήθελα να μάθω γιατί τα τουρμπάτα φοράνε διαφορετικά από τα ατμοσφαιρικα(νούμερα εννοώ)?
Τέλος τι προτείνετε για ένα τουρμπά;το σαν το δικό μου(και νούμερα παρακαλώ)!
συνηθως τα τουρμπατα φορανε 0-30 ή 0-40 γιατι η τουρμπινα απαιτει λιπανση αμεσα,οποτε χρειαζεσαι ψιλοτερο λαδι..Σχετικα με τα λαδια δειτε και αυτο..

http://www.puntoclub.gr/viewtopic.php?t=6089
Image

alexgt3
Νικολάκης
Νικολάκης

λαδια

Post by alexgt3 » Sat Dec 16, 2006 7:34 pm

γεια σας παιδια. εγω εχω σκεφτει και εκανα μια δοκιμη στα selenia racing που εβαζα. εβαλα σε ενα κουταλι λαδι και τα ζεστανα στη φωτια ακριβως οπως ζεστανονται στο μοτερ και πολυ περισσοτερο στην τουρμπινα, και το αποτελεσμα ηταν να γεμισει το κουταλι καρβουνο και να μεινει πολυ λιγο λαδι στο κουταλι. κατα την δικη μου αποψη αν μενουν στο μοτερ τετοια υπολειματα απο καρβουνο γινοντι γυαλοχαρτο για το μοτερ. ενας γνωστος μου προτεινε το aral 5-50 φουλ συνθετικο και πηρα ενα λιτρο δοκιμαστηκα εκανα την ιδια δοκιμη και το λαδι ουτε καν μαυρισε και αφησε ενα στρωμα λαδιου στην επιφανεια του κουταλιου

P.A.D.R.C
Schumacher
Schumacher

Post by P.A.D.R.C » Wed Dec 20, 2006 5:41 pm

Αυτο που αναφερεις ειναι πολυ ενδιαφερον..
Image

punto_stile_85
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by punto_stile_85 » Fri Dec 22, 2006 2:41 pm

κι εγω με τα selenia gold δεν εχω προβλημα, μονο που τσιμπαει λιγο ...

Post Reply

Return to “Διάφορες βελτιώσεις”