wideband sensor λ

Θέματα που αφορούν την βελτίωση του κινητήρα, καθώς και της μετάδοσης .

Moderator: Puntoclub.gr moderators

Post Reply
UNO
Νικολάκης
Νικολάκης

wideband sensor λ

Post by UNO » Sat Oct 21, 2006 7:12 am

Έχω τελειώσει την μετατροπή του μοτέρ μου στο uno turbo μου και πριν βάλω πάνω μεγαλύτερη τουρμπίνα ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται περισσότερο καύσιμο θα βάλω έναν wideband sensor λ για να ξέρω ακριβώς σε τι λόγο a/f λειτουργεί το μοτέρ.

Έψαξα λίγο στο net και σαν πιο ολοκληρωμένη λύση βρήκα την
http://www.zeitronix.com/index.html

Αν έχετε εμπειρία με κάποιον άλλον σενσορα ή αν προτείνετε κάτι άλλο με πολύ χαρά θα δεχτω τις συμβουλές σας.

Φιλικά, Θοδωρής

Yelfig
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Yelfig » Sat Oct 21, 2006 12:27 pm

LC1 της http://www.innovatemotorsports.com...199$

Και στους 2 wideband που αναφέρθηκαν απλώς βάζεις τον αισθητήρα στη θέση του εργοστασιακού και από εκεί κ μετά υπάρχουν 2 έξοδοι...
- 1 wideband για να οδηγεί ένα οργανάκι (πχ της ΑpexI)..
- 1 narrowband που πάει στον εγκέφαλο ο οποίος δεν μπορεί να διαβάσει wide..
Το μόνο που πετυχαίνουμε με τον wideband κ με το μαμά εγκέφαλο είναι να διαβάζουμε το πραγματικό AFR
Σε άγραφο κουμπώνουμε κατευθείαν wideband..

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν wideband για να σετάρουν τα αυτοκίνητά μας..εμείς μόνο το διαβάζουμε...

UNO
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by UNO » Sat Oct 21, 2006 7:50 pm

Yelfig wrote:LC1 της http://www.innovatemotorsports.com...199$

Και στους 2 wideband που αναφέρθηκαν απλώς βάζεις τον αισθητήρα στη θέση του εργοστασιακού και από εκεί κ μετά υπάρχουν 2 έξοδοι...
- 1 wideband για να οδηγεί ένα οργανάκι (πχ της ΑpexI)..
- 1 narrowband που πάει στον εγκέφαλο ο οποίος δεν μπορεί να διαβάσει wide..
Το μόνο που πετυχαίνουμε με τον wideband κ με το μαμά εγκέφαλο είναι να διαβάζουμε το πραγματικό AFR
Σε άγραφο κουμπώνουμε κατευθείαν wideband..

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν wideband για να σετάρουν τα αυτοκίνητά μας..εμείς μόνο το διαβάζουμε...
Ναι βασικά το θέλω για να μπορώ να σετάρω σωστά το αυτοκίνητο. Δεν έχω άγραφο εγκέφαλο... Φαίνεται πολύ καλός και αυτός ο LC1 αν και μαζί με το όργανο που βλέπεις το afr έρχεται και αυτός στα 399$ όπως ακριβώς και ο άλλος. Αλήθεια μπορείς να συνδέσεις την έξοδο (wideband) του LC1 στην είσοδο του turbotimer της apexi????

Yelfig
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Yelfig » Sun Oct 22, 2006 3:54 am

ναι συνδέεται στα περισσότερα narrowband meters...
399$ μου είναι 219$ ο αισθητήρας + το όργανο και έχει κάτι που δουλεύει...
Αν πρόσεξες με τον zeitronix μπορείς να παίξεις και λίγο με το μίγμα (Adjustable Narrowband Switching Point :wink: :wink: )
Γνώμη μου είναι αν δεν έχεις πυρόμετρο κτλ...να πάς για το zeitronix LCD με extra αιθητήρες για πυρόμετρο κτλ...
αλλιώς ένα σκέτο wideband...

UNO
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by UNO » Sun Oct 22, 2006 12:12 pm

Yelfig wrote:ναι συνδέεται στα περισσότερα narrowband meters...
399$ μου είναι 219$ ο αισθητήρας + το όργανο και έχει κάτι που δουλεύει...
Αν πρόσεξες με τον zeitronix μπορείς να παίξεις και λίγο με το μίγμα (Adjustable Narrowband Switching Point :wink: :wink: )
Γνώμη μου είναι αν δεν έχεις πυρόμετρο κτλ...να πάς για το zeitronix LCD με extra αιθητήρες για πυρόμετρο κτλ...
αλλιώς ένα σκέτο wideband...
Ναι δυστυχώς έχω πάρει πυρόμετρο apexi (δεν το έχω βάλει ακόμα) οπότε μάλλον μου περισευει το οργανάκι της apexi αν και το προτιμώ από την flat εκδοχή του zeitronic. Μάλλον θα το παραγγείλω όμως (το zeitronic) μιας και κάνει αρκετά πραγματάκια για το κόστος του και ο αισθητήρας του είναι πολύ καλός (Bosch). Δεν ξέρω σε τι θερμοκρασίες αντέχει και αν έχει και εκδοχή με ασπίδα θερμότητας όπως ο αντίστοιχος της innovative. Νομίζω όμως ότι μπορείς να κατασκευάσεις μια ασπίδα θερμότητας εύκολα σχετικά.

Εγώ δεν είχα στο μυαλό μου να αντικαταστήσω το δικό μου λ. απλά να βάλω έναν έχτρα ώστε να έχω την πληροφορία και να κάνω fine tuning στο μοτερ. Αλλά όντως (μάλλον) μπορώ να αντικαταστήσω τον μαμά και να δώσω στην ecu το narrowband σήμα (και στο turbotimer) και στο οργανάκι την wideband πληροφορία.

Θα ενημερώσω για την αγορά μου και τις εμπειρίες μου.

Asteris
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Asteris » Sun Oct 22, 2006 4:22 pm

Αφού δεν έχεις άγραφο εγκέφαλο, πως θα κάνεις fine-tune το μοτέρ που λές? Τι θα πειράξεις?

Εμένα με έβαλε ο μηχανικός που θα πειράξει τον μαμά εγκέφαλο, να φτιάξω τρύπα για τον δικό του wideband λάμδα. Μετά θα την ταπώσουμε.

Νομίζω χωρίς άγραφο να μπορείς να τα πειράζεις μόνος σου, είναι πεταμένα λεφτά...
Image
Κάλλιο cento και στο χέρι, παρά μπέμπα και καρτέρει...

UNO
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by UNO » Sun Oct 22, 2006 5:37 pm

Asteris wrote:Αφού δεν έχεις άγραφο εγκέφαλο, πως θα κάνεις fine-tune το μοτέρ που λές? Τι θα πειράξεις?

Εμένα με έβαλε ο μηχανικός που θα πειράξει τον μαμά εγκέφαλο, να φτιάξω τρύπα για τον δικό του wideband λάμδα. Μετά θα την ταπώσουμε.

Νομίζω χωρίς άγραφο να μπορείς να τα πειράζεις μόνος σου, είναι πεταμένα λεφτά...
Κοίταξε να δεις:
Χωρίς άγραφο δεν μπορείς να κάνεις fine-tuning σαφώς, αλλά καταρχάς δεν έχω αποφασίσει πως θα κινηθώ στο θέμα setup. ¨Εχω τρεις λύσεις:
1. Να αφήσω μαμα εγκέφαλο και να παίξω με μεγαλύτερα μπεκ και μεγαλύτερη πίεση καυσίμου--> Μικρότερο κόστος αλλά και μικρότερες δυνατότητες ρύθμισης
2. Να βάλω ηλεκτρικά από punto gt οπότε φτιάχνω πρόγραμμα στο δυναμόμετρο ή στο δρόμο ανάλογα με τις πληροφορίες του wideband. Μεγαλύτερο κόστος αλλά και αρκετές δυνατότητες αναβάθμισης
3. Να βάλω άγραφο όπως λες αλλά εκεί ξεφευγουμε οικονομικά.

Σε όλες τις περιπτώσεις πως θα κάνεις tuning το μοτέρ σου αν δεν ξέρεις ακριβώς τι λ έχεις? Εμπειρικά είναι μια λύση από χρώμα μπουζί και χρώμα καυσαερίων ή αναλυτή καυσαερίων αλλά δεν είναι αξιόπιστη λύση.

Αυτό που θέλω σε ΚΑΘΕ περίπτωση να αποφύγω είναι να πάρω την πληροφορία από τον υπάρχοντα λ μέσω ας πούμε του turbo timer της apexi. Και αυτό γιατί δεν θέλω να επηρεάσω σε καμιά περίπτωση την τάση που φτάνει στην ECU μέσω του καλωδίου του λ εκεί που θα γίνει η διακλάδωση με τον οργανάκι της apexi. Δεν θα με πείραζε και ένας narrow band με ασπίδα θερμότητας ώστε να μου δίνει σωστές πληροφορίες και σε θερμοκρασίες που αγγίσουν τους 900 βαθμούς... Αλλά νομιζω ότι σε κόστος κυμαίνομαι περίπου στα ίδια. Οπότε σκέφτηκα τον wideband.

Αν έχεις άλλη πρόταση για setup-tuning ακούω...

Asteris
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Asteris » Sun Oct 22, 2006 5:54 pm

Ναι ρε συ, ξέρω πόσο καλύτερος είναι ο wideband από τον narrow, αλλά όχι και για την μία φορά που θα χρειαστεί για την ρύθμιση, να τον αγοράσω κιόλας.

Και γω πρόγραμμα στον μαμά εγκέφαλο θα κάνω, με μπεκάκια από το Uno turbo και δίμπαρο ΜΑΡ και θα γίνει με την βοήθεια wideband λάμδα. Του μάστορα όμως, όχι δικό μου. Θα έχει και δυναμόμετρο και wideband λάμδα και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί για να μετρήσει ότι ακριβώς χρειάζεται για το πρόγραμμα. Το μόνο που μου ζήτησε είναι να έχω έτοιμη την τρύπα για να μην τρώμε ώρα με ηλεκτροσυγκολλήσεις στο downpipe.

Στο δυναμόμετρο που θα το πας, πως ακριβώς θα σου μετράνε τα καυσαέρια για να τα φτιάξουν, με τον αναλυτή από την εξάτμιση ή με το air/fuel meter του ταμπλώ? Μέτρηση θερμοκρασίας καυσαερίων πως θα σου κάνουν? Πως θα σετάρει αβάνς χωρίς αυτό? Θα σε βάλει να αγοράσεις και πυρόμετρο?

Να βρεις βελτιωτή που έχει και wideband και σωστά εργαλεία. Όχι να χρειάζεται να τα αγοράζεις εσύ. Υποχρέωσή του είναι...
Image

UNO
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by UNO » Sun Oct 22, 2006 6:02 pm

Asteris wrote:Ναι ρε συ, ξέρω πόσο καλύτερος είναι ο wideband από τον narrow, αλλά όχι και για την μία φορά που θα χρειαστεί για την ρύθμιση, να τον αγοράσω κιόλας.

Και γω πρόγραμμα στον μαμά εγκέφαλο θα κάνω, με μπεκάκια από το Uno turbo και δίμπαρο ΜΑΡ και θα γίνει με την βοήθεια wideband λάμδα. Του μάστορα όμως, όχι δικό μου. Θα έχει και δυναμόμετρο και wideband λάμδα και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί για να μετρήσει ότι ακριβώς χρειάζεται για το πρόγραμμα. Το μόνο που μου ζήτησε είναι να έχω έτοιμη την τρύπα για να μην τρώμε ώρα με ηλεκτροσυγκολλήσεις στο downpipe.

Στο δυναμόμετρο που θα το πας, πως ακριβώς θα σου μετράνε τα καυσαέρια για να τα φτιάξουν, με τον αναλυτή από την εξάτμιση ή με το air/fuel meter του ταμπλώ? Μέτρηση θερμοκρασίας καυσαερίων πως θα σου κάνουν? Πως θα σετάρει αβάνς χωρίς αυτό? Θα σε βάλει να αγοράσεις και πυρόμετρο?

Να βρεις βελτιωτή που έχει και wideband και σωστά εργαλεία. Όχι να χρειάζεται να τα αγοράζεις εσύ. Υποχρέωσή του είναι...
Έχεις δίκιο φίλε μου ότι είναι υποχρέωση του να τα έχει όλα αυτά. Έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά αφού δεν τα έχει...Μου έχει φτιάξει όλο το μοτέρ από το μηδέν και μου λέει ότι δεν θέλει άλλος να βάλει χέρι για να έχει αυτός όλη την ευθύνη. Τι να πω κι εγώ... Ένας ανήμπορος καταναλωτής είμαι όπως όλοι μας...

Με αναλυτή και το afr του wideband σε συνδυασμό θα μετράμε καυσαέρια.

Πυρόμετρο έχω. Οπότε θερμοκρασία καυσαερίων θα έχω ούτως ή άλλως.

Asteris
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Asteris » Sun Oct 22, 2006 6:20 pm

Έχει δυναμόμετρο και φτιάχνει προγράμματα? Αν ναι, πες του να η ευκαιρία να αγοράσει και έναν λ...
Image

Yelfig
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by Yelfig » Sun Oct 22, 2006 7:11 pm

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του UNO, η χρήση wideband θα βοηθήσει μόνο στο να βλέπει τι πραγματικά κάνει το μίγμα...με τον ζειτρονιχ μπορεί να παίξει κ λίγο με το μίγμα

Αλλιώς είναι μόνο για να κάνει κανένα log να δεί τι γίνεται με το μίγμα και όσο μπορεί να το διορθώνει
Ολα αυτά γίνονται μία φορά από τον προγραμματιστή κ τέρμα

Post Reply

Return to “Βελτίωση κινητήρα και μετάδοσης.”