Project Punto Sporting 1.4 16v

Εδώ θα γράφουμε τίς βελτιώσεις πού έχουμε κάνει ό κάθε ένας ξεχωριστά στό αμάξι τού

Moderator: Puntoclub.gr moderators

Post Reply
hammersword@Revlimit
Official Partner
Official Partner

Post by hammersword@Revlimit » Wed Jan 30, 2008 10:03 pm

ολα σιγα σιγα.....
Οσο για τον κλιματισμο. οταν θωλωνει το αμαξι θα αφηνω ανοιχτο το παραθυρο..... Δεν με νοιαζουν οι ανεσεις αυτην την περιοδο της ζωης μου. κ το οτι εχει καθισματα ακομη το αμαξι με στενοχωρει, αλλα συντομα θα ξηλωθουν..... αν θελω ανεση παιρνω το T-jet του αδερφου μου κ ησυχαζω.......

Ζαντα 195/50/15 αλλα λεω να το κανω 195/45

Αντλια νερου τιποτα.... δεν το εχω ψαξει κ πολυ...

πριν ναι εκαιγα 1 λιτρο τα 1500χλμ αλλα ειχα κ προβλημα στο μοτερ....
Τωρα πλεον μετα το ρεκτιφιε κ τα νεα εμβολα εχω κανει 3000χλμ καιγοντας ασταματητα το αμαξι καθημερινα να πηγαινει 7500στρ κ εχω καψει 200γρ λαδι Μ Ο Ν Ο..... κ ο λογος που το καιει ειναι διοτι οταν ειναι κρυο το μοτερ εχουν ανοχες τα εμβολα κ μεχρι να ζεσταθει καιει. Αν θελετε το πιστευεται, εγω ακομη δεν το εχω πιστεψει.......

Για μενα 7500 αφοβα 1το σταδιο κ στην εκινηση απο το απλομα κ το γλυτωμα του κοφτη εισαι ηδη 1 αμαξι μπροστα για πλακα.....
κ απο λαδι καμια διαφορα γιατι ολες οι αλλες αλλαγες θα γινονται στις 6800στρ. Δικη μου αποψη, η οποια δουλεψε αριστα. οποιος θελει μπορει να τον βαλει παρακατω τον κοφτη, αλλα αν ενας αλλος τον εχει βαλει στις 7500 θα φαει 1 αμαξι στην εκινηση, σας το υπογραφω!
Οποιος το εχει βολταδικο κ απλα ετσι με ενα προγραμμα τοτε 6800 ειναι πολυ καλα πιστευω, οποιος θελει φαναρι τοτε 7500 χωρις δευτερη κουβεντα. Δοκιμασμενο κ 100% αριστα πετυχυμενο.
Ειχα βαλει κ κοφτη στις 6800 κ στις 7200. αλλα κατεληξα στις 7500 λογο απλωματος στην εκινηση. Σας το λεω εκ πειρας.

Οσο για τις πεταλουδες δεν εχω βρει ακομη απο 20ντ

Image

Grande Punto Abarth Precision 5128 CEA

Spartiatis No2
Μαθαίνω να στρίβω.
Μαθαίνω να στρίβω.

Post by Spartiatis No2 » Thu Jan 31, 2008 12:05 am

To βολάν, ελάφρωσες το μαμά (αν ναι τι και πως και που και πόσο) ή πήρες ελαφρωμένο aftermarket? ΟΝΤΩΣ κανει τόση διαφορά το βολάν. Γιατί έτσι, πως το εξηγείς;

puntomk3
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by puntomk3 » Thu Jan 31, 2008 12:11 am

Πειραζει να ελαφρωθει το βολαν και να εχει νιτρο το αμαξι?

kostis
Εμαθα να ξεκινάω.
Εμαθα να ξεκινάω.

Post by kostis » Thu Jan 31, 2008 12:40 am

Αλήθεια τα αρνητικά στο να ελαφρώσεις το βολάν ποια είναι? Γιατί αν δεν υπάρχει τίποτα το αρνητικό απορώ γιατί οι εταιρίες τα βγάζουν τόσο φορτωμένα

Orange
Schumacher
Schumacher

Post by Orange » Thu Jan 31, 2008 1:05 am

Ειναι πολλοι παραμετροι, που παιζουν ρολο.
Οι αυτοκινητοβιομηχανιες, βρισκουν μια χρυση τομη, μεταξυ αντοχης και ροπης, ωστε ο κινητηρας τους να ειναι οσο το δυνατον ποιο αποδοτικος και συναμα οικονομικος σε καταναλωση, παντα για δεδομενες καμπυλες αποδοσης, μεσα στις νορμες του συγκεκριμενου κινητηρα.
Απο εκει και επειτα και αναλογως ποσο θα αλλαξει ενας κινητηρας -αυξηση αποδοσης του- μπορεις να ελαφρωσεις το βολαν, παλι ομως με τα μετρα και σταθμα που θα εχει ο "φτιαγμενος" κινητηρας.
Γενικα, χωρις να ειναι ομως και κανονας, λεμε οτι ενας ελαφρωμενος κινητηρας, μπορει και "στροφαρει" ποιο ευκολα, αρα και να ανεβαζει στροφες ποιο γρηγορα.
Δε ξερω αν βοηθησα, γιατι θελει μεγαλη αναλυση το ολο θεμα και ειναι μεσα στο ολικο fine tuning ενος κινητηρα, μαζι με το κιβωτιο ταχυτητων φυσικα και την ολη τελικη αναβαθμιση του κινητηρα.
Image

hammersword@Revlimit
Official Partner
Official Partner

Post by hammersword@Revlimit » Sat Feb 23, 2008 9:58 pm

Ελαφρωσα το μαμα, κατα 1040γρ στην πατρα σε εναν τορναδορο που ασχολειτε μονο με βελτιωσεις αυτοκινητων κ μου στοιχισε 50€....
Τα αρνητικα δεν φαινονται γιατι ειναι ελαχιστο το ελαφρωμα....
Σε εμενα πλεον φαινονται γιατι το εχω ελαφρωσει 2500γρ κ εχω ελαφρωσει κ τον στροφαλο παραπολυ....
*Ασταθες ρελαντι
*Αφηνεις το γκαζι κ καμια φορα σβυνει λογο του οτι δεν υπαρει αρκετη αδρανεια στο συνολο της περιστροφης
* Πας με 180 κ αφηνεις το γκαζ (με ταχυτητα μεσα) κ νομιζεις οτι πατας φρενο
* Αν αργησεις να κανεις αλλαγη οι στροφες εχουν παει για πλακα 1000

Πλεονεκτηματα
*Σ Τ Ρ Ο Φ Α Ρ Ι Σ Μ Α
* Ρεπριζ απιστευτα, πατας κ φευγεις

Με ελαφρωμα λιγο του βολαν ομως δεν ειναι τοσο ακραια τα φαινομενα....
Μπορει να υπαρχει μια ανεπαισθητη αρυθμια στο ρελαντι, αλλα φαινεται το οτι αφηνεις γκαζ κ πεφτουν οι στροφες κ τα χλμ....

Εγω το πρωτεινω 100%
Για νιτρα δεν ξερω,
Κοιτα φιλος μου εχει ραλλυ με ελαφρωμενο στροφαλο κ βολαν κ ψεκαζει 150αλογα κ δεν εχει προβλημα. Εγω θα το εκανα. Αλλα δεν ξερω......

Για ατμοσφαιρα ομως ειναι οτι καλυτερο.....
Image

punto1410
Μαθαίνω να στρίβω.
Μαθαίνω να στρίβω.

Post by punto1410 » Sun Feb 24, 2008 1:38 pm

Λες τον κοφτη στος 7500σαλ και σιγουρα θα απλωνει απιστευτα εκει αφου οχι μονο θα βγαζεις περισσοτερα αλογα,αλλα θα σε πεταει και σε στροφες περισσοτερης ισχυος στις αλλαγες.Το θεμα ειναι οι μαμα εκκεντροφοροι μπορουν να ακολουθησουν μεχρι εκει η θα κρεμαει μετα το μοτερ??
Αν κραταμε με τους μαμα τη ροπη μεχρι τις 7500(ας ειναι και 12κιλα) λογικα θα βγαλουμε κοντα 120(πιστευω).Αν ομως δεν υπαρχει καθολου ροπη εκει τοτε θα κοβει.
Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας.................θα πας εκεί που κοιτάς.......

Arf
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by Arf » Mon Feb 25, 2008 2:33 am

O hammersword μιλάει για τοποθέτηση του κόφτη στις 7500, απλά και μόνο για να κερδίσεις χρόνο στην 1η. Ακόμα και να κρεμάσει το μοτέρ(που θα κρεμάσει σίγουρα με μαμά εκκ/ρους), η αλλαγή είναι τόσο γρήγορη που δεν σε απασχολεί πολύ...

Για πεταλούδα πιστεύω ότι αυτή του 20vt θα του πέσει πολύ μεγάλη. Ξέρω σίγουρα για 1242 16v που δούλευε με πεταλούδα A3 1,6. Κάτι τέτοιο σκέφτομαι κι εγώ...

punto1410
Μαθαίνω να στρίβω.
Μαθαίνω να στρίβω.

Post by punto1410 » Mon Feb 25, 2008 10:37 am

και εγω αυτο φανταστηκα οτι εννοει, αλλα σκεψου μονο τι δυναμη θα εβγαζε με εκκεντροφορους??Το θεμα ειναι πως μιλαμε για πολλα λ7,αφου λογικα το κονσερβε προγραμματακι δε θα κανει (αρα πολλα λ7 κι απο κει ασχετα με τους εκκεντρ.)

Spartiatis No2
Μαθαίνω να στρίβω.
Μαθαίνω να στρίβω.

Post by Spartiatis No2 » Mon Feb 25, 2008 1:42 pm

Αν το φτάσεις το αμάξι σε λ7 ίσα με το HGT, πιο αναξιόπιστο και πιο αργό, ε δεν λέει ρε παιδιά...

punto1410
Μαθαίνω να στρίβω.
Μαθαίνω να στρίβω.

Post by punto1410 » Mon Feb 25, 2008 2:23 pm

παντως δε νομιζω του hammer να ναι πιο αργο απο μαμα hgt

skinboy
Schumacher
Schumacher

Post by skinboy » Mon Feb 25, 2008 6:20 pm

hammersword wrote:Ελαφρωσα το μαμα, κατα 1040γρ στην πατρα σε εναν τορναδορο που ασχολειτε μονο με βελτιωσεις αυτοκινητων κ μου στοιχισε 50€....
Τα αρνητικα δεν φαινονται γιατι ειναι ελαχιστο το ελαφρωμα....
Σε εμενα πλεον φαινονται γιατι το εχω ελαφρωσει 2500γρ κ εχω ελαφρωσει κ τον στροφαλο παραπολυ....
*Ασταθες ρελαντι
*Αφηνεις το γκαζι κ καμια φορα σβυνει λογο του οτι δεν υπαρει αρκετη αδρανεια στο συνολο της περιστροφης
* Πας με 180 κ αφηνεις το γκαζ (με ταχυτητα μεσα) κ νομιζεις οτι πατας φρενο
* Αν αργησεις να κανεις αλλαγη οι στροφες εχουν παει για πλακα 1000

Πλεονεκτηματα
*Σ Τ Ρ Ο Φ Α Ρ Ι Σ Μ Α
* Ρεπριζ απιστευτα, πατας κ φευγεις

Με ελαφρωμα λιγο του βολαν ομως δεν ειναι τοσο ακραια τα φαινομενα....
Μπορει να υπαρχει μια ανεπαισθητη αρυθμια στο ρελαντι, αλλα φαινεται το οτι αφηνεις γκαζ κ πεφτουν οι στροφες κ τα χλμ....

Εγω το πρωτεινω 100%
Για νιτρα δεν ξερω,
Κοιτα φιλος μου εχει ραλλυ με ελαφρωμενο στροφαλο κ βολαν κ ψεκαζει 150αλογα κ δεν εχει προβλημα. Εγω θα το εκανα. Αλλα δεν ξερω......

Για ατμοσφαιρα ομως ειναι οτι καλυτερο.....
Einai οντως πολυ καλη κ αναγκαια κινηση για ατμοσφαιρα το ελαφρωμα του βολαν.
αναμφισβητητα!!!
τωρα οσον αφορα ολα οσα λεγονται , εγω απο προσωπικες εμπειριες να πω οτι
1) αναλογα το αμαξι εχεις καποια περιθωρια.
2) το βολαν ειναι ο καθρεφτης του στροφαλου, μπορεις να ελαφρωσεις τοσο ωστε
α) να μην πεσεις κατω απο την αντοχη του υλικου του εργοστασιακου σου βολαν (αν δεν γινεται πας σε εμποριου αλλο καλυτερης ποιοτητας κ υλικου που συναμα ειναι κ ελαφρυ)
β) να ειναι τοσο το βαρος που θα μεινει ωστε να εχει σχεση με το στροφαλο ωστε να μην εχεις τα παραπανω φαινομενα.

3) ποσο θες να στροφαρεις γιατι εργοστασιακα ενα βολαν πχ απο Punto δεν ειναι ζυγισμενο κ φτιαγμενο για να στροφαρεις 8αρες +

Το οφελος ειναι στις υψηλες στροφες κ σε μεγαλες ταχυτητες ειδικα (μεγαλυτερο φορτιο)

Εαν ολα γινουνε σωστα δεν εχεις προβληματα με σβησιματα κτλ. εκτος κ αν εχεις κανει αλλες επεμβασεις που ειναι αδυνατων να αποφυγεις.
και να μην τα θες ολα δικα σου.

πχ αμα εχεις κανει ενα μοτερ να στροφαρει 9000 κ πας να δεσεις ρελαντι στις 900, εε τοτε μπορει να σου σβινει ναι , κ ειναι πολλοι οι λογοι κ οχι μονο το βολαν (βλεπε εκκεντροφορους πχ)

οσο ποιο πολυ βαρος αφαιρεσεις , τοσο ποιο αποτομα μειωνει ο κινητηρας της στροφες του στο ασε απο ψηλα. (οπως λες σαν να φρεναρει)
αλλα τοσο ποιο αμεσα στο πατα ξανα αρπαζει κ φευγει παλι (οπως λες ακριβως)

και εγω στο αμαξι μου εχω ελαφρωμενο βολαν , πολυ !!
ειμαι 50gr πανω απο το οριο αντοχης του βολαν του εργοστασιακου.
εαν αφαιρουσα κ αλλα πχ 100γρ τοτε θα ειχα προβλημα να σβηνω στο ρελαντι κτλ. (δοκιμασμενο απο το συνεργειο μου αυτο)
αν θελω ποιο πολυ ελαφρωμα , τοτε ο δρομος ητανε αλλο βολαν (πχ fidanza η απο το kit car ,το οποιο μετρημενο ειναι κατα κατι τις ελαφρυτερο απο εμενα).
πχ τα μαμα βολαν των HGT ειναι 8.2kg.
συνηθως τα ελαφρωνεις στα 7.150kg (η 7.1 δεν ειμαι 100% σιγουρος)
ομως μπορεις να πας αρκετα ποιο κατω κ να μην εχεις προβλημα !
αν μεινεις στο παραπανω πλαφον , τοτε η διαφορα θα ειναι μικρη σε αποδοση κ μονο ψηλα.
Το ποσο ομως θα ελαφρωσεις ενα βολαν-στροφαλο δεν το αποφασιζει το ρεκτιφιε , αλλα ο μηχανικος σου.
αυτος ξερει τι θελει να φτιαξετε κ το ρεκτιφιε ειναι τα χερια που θα το κανουνε (οπως ζητηθηκε).

επομενος δεν ειναι κακο, απλα ειναι μια κινηση που η καλυτερη ωρα να γινει ειναι μαζι με αλλγη δισκοπλατου γιατι στο ολο κοστος θα σε ανεβασει +50 με 100ε μονο.
αλλιως εχει πολυ λυσε δεσε.
Punto HGT SC Evo

skinboy
Schumacher
Schumacher

Post by skinboy » Mon Feb 25, 2008 6:37 pm

spartiatis wrote:συγνωμη αλλα εγω το a/c επειδη το πληρωσα το θελω ολο το χρονο και δεν ειμαι ανωμαλος!αλλα οταν θαμπωνουν τα τζαμια σου και ειναι κρυο το αμαξι πως τα ξεθολωνεις???μια απο τις βασικες αποριες...!
τον κοφτη στης 7,500?δηλαδη για να καταλαβω καλα εισαι με ενα μπουκαλι λαδι στο χερι?γιατι απο οτι ξερουμε ολοι ηδη απο μονο του το Punto καει λαδακι φαντασου με αυξηση του κοφτη τι θα καιει..!
με το μονο βασικα που συμφωνω ειναι με το ελαφρωμα του βολαν τα αλλα που ειπες πιστευω ή δεν δουλευουν ή ειναι απλα δεν εχεις αξιοπιστια που ειχες πριν!
φιλικα ολα!αλλα σου ειπα οτι και μονο που τολμησες για μενα εισαι αξιος!

το παρμπριζ μπορεις να το ξεθολωνεις μονο με αερα (απο τις σκαλες του ανεμιστηρα) κ το ποτενσιομετρο στο κρυο (μπλε μερια αρισερα) , δεν χρειαζεσαι A/C για κατι τετοιο.
σκεψου οτι υπαρχουνε αμαξια που δεν εχουνε A/C αλλα μονο καλοριφερ , αυτα τι κανουνε ?
οτι κ εσυ τωρα που δεν εχεις A/C ;-)

τωρα το καλοκαιρι ναι , δεν εχεις A/C.
2 λαδι δεν καις αν το μοτερ σου ειναι οκ μεσα και στις 7,500 αν πατας παρα μονο 200-400γραμμαρια το πολυ.
σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση εχει παρουστιασει υπηρχε αλλος λογος που εκαιγε (ακομα και με 10.000χλμ του κουτιου αγορασμενο)

Η αξιοπιστια του μοτερ δεν αλιωνεται παρα μονο απο λαθος χρηση - η του χρηστη (να παταει με -1κιλο λαδι απο μεσα γιατι δεν κοιταει ποτε απο το δειχτη την σταθμη αλλα περιμενει λαμπακι για να ασχοληθει, η πχ το μοτερ ειναι κοκκαλο κ αυτος ξεχειλωνει της ταχυτητες τους στον κοφτη, δεν εχει αλλαξει ποτε του λουρια γιατι περιμενει τις 60.000χλμ ενω το αμαξι ειναι 5ετιας κ αλλα που παιζουνε μπαλα)
Punto HGT SC Evo

hammersword@Revlimit
Official Partner
Official Partner

Post by hammersword@Revlimit » Mon Feb 25, 2008 8:25 pm

πολυ σωστο σε βρισκω φιλε Skinboy κ μελετημενο, θα ηθελα μια μερα να τα πουμε κ απο κοντα! Την τεταρτη ανεβαινω αθηνα για εξατμηση Ποπαυ! οποτε καποιον θα βρω να παμε καμια βολτα.... Ε?

Το βολαν μου ζυγιζει 4800γρ

Οι εκκεντροφοροι μας τελειωνουν στις 5800 την ιπποδυναμη, με BMC CDA εχει παρατηρηθει οτι φτανουμε μεχρι 6200 το pick της καμπυλης κ με μια ροικη θα φτασουμε σιγουρα λιγο ψιλοτερα!
Αλλα μετα τις 6800 το αμαξι ειναι τελειως νεκρο απο αποψη εκκεντροφορων, αλλα για εκκινηση δεν φαινεται καθολου, ισα ισα που απλωνει κι ολας καργα.

Εγω πλεον μετα απο μια ακομη μικρη βελτιωση ζουλου θα μετατοπισω κοφτη κατα 8000στρ.
Ηδη μεχρι τις 7500 παει αερας χωρις προγραμμα κ εξατμηση ακομα. αλλα ειναι εντελως φτωχο το μιγμα γιαυτο το εχω πατησει μονο 2 φορες το αμαξι κ τις υπολοιπες ρελαντι......

Οσο για την συνεχεια του Project θα γραφτει αμεσα με πληρη στοιχεια κ την ατμοσφαιρικη βελτιωση!
Image

punto1410
Μαθαίνω να στρίβω.
Μαθαίνω να στρίβω.

Post by punto1410 » Mon Feb 25, 2008 8:31 pm

Τεταρτη θα ερθεις στην συναντηση Φωτη, να σε γνωριζαμε και απο κοντα?
Εσυ φορας το BMC CDA?? Εγω παντως ελεγα για σκουπα green οπως ελεγες και πιο πανω.Εχω ακουσει καλα λογια γι αυτη.Οσο για τον κοφτη φανταζομαι χωρις εκκεντροφορους ,αξιζει μονο την πρωτη να την πηγαινουμε μεχρι κοφτη.(7500 που λες)σωστα?

Post Reply

Return to “Περιγραφή Βελτιώσεων Αυτοκινήτων Μελών”