ηχομόνωση punto mk2b

Θέματα που αφορούν την ανάρτηση τα φρένα και άλλα.

Moderator: Puntoclub.gr moderators

alka
Νικολάκης
Νικολάκης

ηχομόνωση punto mk2b

Post by alka » Sat Mar 15, 2014 10:22 pm

Καλησπέρα σε όλους,

Θέλω να βελτιώσω την ηχομόνωση στο punto mk2b van που οδηγώ. Το αυτοκίνητο δεν έχει μόνωση ούτε στο καπό ούτε στον καθρέπτη της μηχανής.
Επίσης έχει σοβαρό θέμα με φασαρία από θόρυβο κύλισης. Σκοπεύω να το βελτιώσω βήμα βήμα μέχρι να το φέρω σε κάποιο νομάλ επίπεδο χωρίς να ξοδέψω φοβερά χρήματα.

1ο βήμα ήταν η βελτίωση της ηχομόνωσης του πίσω μέρους. Το van δεν έχει πίσω καθίσματα και μοκέτες οπότε όλοι οι ήχοι πολλαπλασιάζονταν... Τοποθετήθηκαν πισσόφυλλα και κετσές και συνήλθε σε μεγάλο βαθμό.

2ο βήμα προγραμματίζω την προσθήκη εργοστασιακών μονώσεων. Το καπό είναι προφανής, φθηνή και εύκολη κίνηση. Υπάρχουν δύο ακόμα εργοστασιακές μονώσεις που βρήκα. Η μία είναι του καθρέπτη της μηχανής
3565299_0_b.jpg
Πως μπορεί να τοποθεηθεί χωρίς "μπελάδες"; Υπάρχει λύση;

Επίσης βρήκα να πουλιέται ακόμα μια μόνωση που δεν έχω ιδέα που μπαίνει. Μπορεί κάποιος να μου πει; Είναι η παρακάτω.
3565299_2_b.jpg
Γενικότερα υπάρχει κάποια πρόταση σχετική με την ηχομόνωση;
Ευχαριστώ.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

vs.george.gv
Νικολάκης
Νικολάκης

Re: ηχομόνωση punto mk2b

Post by vs.george.gv » Sat Mar 15, 2014 11:04 pm

Μια καλη προταση ειναι να βαλεις μοκετα στους μπροστα θολους. Το εχω κανει εγω και εχει μεγαλη διαφορα. Οταν βρεχει κιολας αλλο αμαξι.

alka
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by alka » Sat Mar 15, 2014 11:33 pm

[quote="vs.george.gv"]Μια καλη προταση ειναι να βαλεις μοκετα στους μπροστα θολους. Το εχω κανει εγω και εχει μεγαλη διαφορα. Οταν βρεχει κιολας αλλο αμαξι.[/quote

sorry αλλά δεν κατάλαβα. Εννοείς να μπει 2η μοκέτα πάνω από αυτή που ήδη έχει; Διευκρίνησε μου αν μπορείς.

vs.george.gv
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by vs.george.gv » Sun Mar 16, 2014 12:52 am

Εμενα ειχε πλαστικο στον θολο μεσα δν ειχε μοκετα εσενα εχει;

P.A.D.R.C
Schumacher
Schumacher

Post by P.A.D.R.C » Sun Mar 16, 2014 3:14 am

H τελευταια φωτογραφια κατα 99% ειναι απο το πισω μερος ,και ειναι η συνεχεια του πορτ μπαγκαζ μεχρι την ρεζερβα .
Οσο για την μονωση του καθρεπτη,προφανως οχι γιατι πρεπει να βγαλεις σωληνωες Α/C,σωληνες καλοριφερ κτλ.
No matter what,F.I.A.T. will always be in my heart..
Image
PERFORMANCE ADRENALINE EXPLOSION RACING CLUB

Just an SBG-GREEN Forced Air Induction System & 151.710km @1121kg (MOTtest)

kostas013
Administrator
Administrator

Post by kostas013 » Sun Mar 16, 2014 4:45 am

εγω τα βγαζω και εσυ τα βαζεις? :P
Fiat Punto MK2 5Door HGT Abarth

http://www.puntoclub.gr/viewtopic.php?f ... 91&start=0

ΜΠΑΜΠΗ ΣΕ ΜΙΣΩΩΩΩΩΩΩ........:)

alka
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by alka » Sun Mar 16, 2014 7:26 am

vs.george.gv wrote:Εμενα ειχε πλαστικο στον θολο μεσα δν ειχε μοκετα εσενα εχει;
Δεν έχω λύσει τις ακόμα τις ταπετσαρίες του μπροστά μέρους και δεν ξέρω τι έχει ανάμεσα στον θόλο και τις ταπετσαρίες,
Έβαλες μοκέτα ανάμεσα στον θόλο και την ταπετσαρία;

vs.george.gv
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by vs.george.gv » Sun Mar 16, 2014 3:12 pm

Όχι, όπως τον βλέπεις τον θόλο απο την έξω μεριά, όχι κάπου μέσα. Αν δεις ειναι πλαστικός και με τις πέτρες και τα νερά έκανε θόρυβο και έφτιαξα μοκέτα και την έβαλα.( Όπως είναι στις mercedes). μάλλον πρεπε να στείλω φώτο να καταλάβεις.. Με την πρώτη ευκαιρία θα βάλω.

alka
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by alka » Sun Mar 16, 2014 4:06 pm

[quote="vs.george.gv"]Όχι, όπως τον βλέπεις τον θόλο απο την έξω μεριά, όχι κάπου μέσα. Αν δεις ειναι πλαστικός και με τις πέτρες και τα νερά έκανε θόρυβο και έφτιαξα μοκέτα και την έβαλα.( Όπως είναι στις mercedes). μάλλον πρεπε να στείλω φώτο να καταλάβεις.. Με την πρώτη ευκαιρία θα βάλω.[/quote

Στείλε αν μπορέσεις. Θα με βοηθήσεις πολύ!

polatov
Schumacher
Schumacher

Post by polatov » Sun Mar 16, 2014 6:17 pm

επισης μπορεις να βαλεις καινουργιες τσιμουχες παντου στα παραθυρα και μονωτικο μεσα στις πορτες που κανει τεραστια δουλεια..
φυσικα και ενα καινουργιο ελαστικο χαληλου θορυβου κανει μεγαλη διαφορα και κατι dunlop ή pirelli 6ετιας πανω στο αμαξι..
"Competition reduces competitors"
ImageImageImage
Image

alka
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by alka » Sun Mar 16, 2014 9:57 pm

[quote="polatov"]επισης μπορεις να βαλεις καινουργιες τσιμουχες παντου στα παραθυρα και μονωτικο μεσα στις πορτες που κανει τεραστια δουλεια..
φυσικα και ενα καινουργιο ελαστικο χαληλου θορυβου κανει μεγαλη διαφορα και κατι dunlop ή pirelli 6ετιας πανω στο αμαξι..[/quote

Όταν θα έρθει η ώρα για λάστιχα σίγουρα θα επιλέξω κάποια πολύ αθόρυβα. Όσον αφορά τις πόρτες το έχω σκεφτεί. Μάλλον θα γίνει σε επόμενο βήμα.
Θα προχωρήσω άμεσα σε μόνωση του καπό (με αγορά μεταχειρισμένης εργαστασιακής μόνωσης) λόγω του ότι είναι πολύ φτηνή και απλή λύση. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα δω σοβαρή διαφορά.
Θεωρώ ότι το κορυφαίο πρόβλημα είναι οι θόρυβοι κύλισης. Άρα λογικά πρέπει να γίνει επέμβαση στους θόλους. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει εκεί;

kostas013
Administrator
Administrator

Post by kostas013 » Sun Mar 16, 2014 11:57 pm

δε θα δεις με το καπο καμια διαφορα
εγω το εβγαλα και διαφορα δεν ειδα σε θορυβο παντως
Fiat Punto MK2 5Door HGT Abarth

http://www.puntoclub.gr/viewtopic.php?f ... 91&start=0

ΜΠΑΜΠΗ ΣΕ ΜΙΣΩΩΩΩΩΩΩ........:)

GDRIVER
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by GDRIVER » Wed Mar 19, 2014 11:45 am

φίλε μου το θέμα ηχομόνωση με είχε απασχολήσει για αρκετούς μήνες και μάλιστα και τώρα ετοιμάζομαι για το μεγάλο βήμα. μπορώ να σε κατευθύνω.
για αρχή να ξέρεις πως ο πιο δύσκολος θόρυβος στο να αντιμετωπίσεις είναι ο χαμηλών συχνοτήτων. κοινώς θόρυβο κύλισης , μηχανής ,λακούβες.
δεύτερον εάν θέλεις καλό αποτέλεσμα, αυτό θα έρθει με συνδυασμό υλικών και όχι ένα για όλα και τέλος.
τρίτων πολλοί υπόκοφοι θόρυβοι μεταφέρονται από τη λαμαρίνα καθώς επίσης και το συντονισμό των πλαστικών από τις χαμηλές συχνότητες.
το Α και Ω στο θόρυβο στο αυτοκίνητο είναι το πάτωμα. ξεκινάς από εκεί. βγάλε καθίσματα , μοκέτες και άπλωσε σε όλο το πάτωμα και εννοείται στους θόλους κοντά στα πεντάλ, αντικραδασμικό. στην αρχή δεν πίστευα τα διάφορα που έλεγαν για το dynamat αλλά διαψεύθηκα.πολύ ακριβό υλικό όμως. εάν έχεις οικονομική δυνατότητα να το κάνεις τότε βάλε σε όλο το πάτωμα . αφού τελειώσεις από αυτό, από πάνω στρώσε κετσέ 8 ή και 12 mm πάλι σε όλο το πάτωμα. μετά από πάνω βάλε ξανά την οποια μονωση στα σημεία είχε από τη μάνα του. επιπλέον , αυτό εάν θες το κάνεις, μπορείς να αλλάξεις και την ποιότητα της μοκέτας από την πλαστική που έχει να βάλεις μία πραγματική. ο καθρέπτης της μηχανής έχει πολλή μανούρα. το καπό ούτε που να το σκέπτεσαι ,πεταμένα λεφτά. πολλοί έχουν αναφέρει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα βάζοντας μαξιλάρι μέσα στο ταμπλό. όπου βέβαια χωρέσει. σε μένα δε χωρούσε πουθενά. εννοείται πως το ίδιο αλλά με κετσέ των 2 ή 3 mm κάνεις και στις πόρτες. dynamat από πάνω στον εσωτερικό σκελετό , μία λεπτή στρώση κετσέ από πάνω.
στα πλαστικά των πορτών ξεκίνα με κόλλα συλικόνης να κολλάς τις πλαστικές πινέζες στις θέσεις του καθώς και το ίδιο το σώμα της επένδυσης΄σε σημεία που βλέπεις πως πρόκειται για ένωση πλαστικών.
επίσης πάρε καουτσούκ (εγώ πήρα από παλιό σκουφο κολυμβητηρίου) και με ένα μονό-ευρω κόψε στρογγυλές λαστιχένιες ροδέλες ,κάνε μία τρύπα στη μέση και πέρνα τες πάνω από τα κλίπ ώστε να μην ακουμπούν κατευθείαν πάνω στο μέταλλο της πόρτας. εννοείται τα ίδια θα κάνεις και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.
κόλλα από πάνω και στο πίσω μέρος του πλαστικού κετσέ του 1 ή και 2 mm με βενζινοκολλα.να θυμάσαι πως ηχομονώνοντας την καμπίνα θα ξεφορτωθείς τους συνήθεις ύποπτους από θορύβους αλλά θα ενισχύσεις ,λόγω ησυχίας , κάποιους άλλους.μην ανησυχείς για τους άλλους γιατί θα είναι αμελητέοι.
όλο αυτό θα κάνει το αυτοκίνητο σου κατα μέσο όρο 25 με 30 κιλά βαρύτερο με την όποια συνέπεια στην κατανάλωση και καταπόνηση του κινήτηρα.
Last edited by GDRIVER on Wed Mar 19, 2014 11:57 am, edited 1 time in total.
μιά φορά ονειροναύτης , για πάντα ονειροναύτης

GDRIVER
Τρέχω σε αγώνες.
Τρέχω σε αγώνες.

Post by GDRIVER » Wed Mar 19, 2014 11:53 am

και κάτι ακόμα. ο θόρυβος από τις αναρτήσεις πάνω σε λακούβες δε θα εξαλειφθεί. θα αλλοιωθεί και θα γίνει λιγότερο ενοχλητικός. εάν θέλεις να τον περιόρίσεις και άλλο τότε βγάλε τους πλαστικούς θόλους και στη γυμνή λαμαρίνα βάψε από πάνω με πίσσα. βάλε πολλές στρώσεις ώστε να έχεις ένα καλό στρώμα των 4 mm. το αφήνεις να στεγνώσει και ξαναβάζεις το θόλο.
όπως προανέφεραν τα παιδιά , πήγαινε στο πράκτικερ και πάρε ρολό αυτόκόλλητο φόδρα και βενζινόκολλα και πέρνα αυτή τη φόδρα πάνω από το θόλο ώστε να μην ακούγεται το νερό και τα πετραδάκια.
σημαντικό επίσης είναι να περάσεις αντικραδασιμκό τις πλαϊνές κολώνες μέχρι επάνω.
το αυτοκίνητο μετά από αυτό θα είναι λες και επιπλέεις στη θάλασσα από άποψη ποιότητας κύλισης. τέλος πολύ σημαντικό είναι η κόντρα του κινητήρα. αλλά εκεί δε μπορείς να κάνεις πολλά. μπορείς κόντα στην κόντρα πάνω στο υποπλάσιο που πίανει η κόντρα να βάλεις dynamat. αυτό έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα.
μιά φορά ονειροναύτης , για πάντα ονειροναύτης

alka
Νικολάκης
Νικολάκης

Post by alka » Wed Mar 19, 2014 1:37 pm

Φίλε gdriver σε ευχαριστώ πολύ.

Το βασικό πρόβλημα του αυτοκινήτου είναι ο θόρυβος κύλισης. Σε σαγρέ οδόστρωμα περνάει πολλή βουή στην καμπίνα. Το πάτωμα κάτω από την μοκέττα έχει κετσέ και μάλλον τίποτα άλλο..
Αν κατάλαβα καλά η 1η κίνηση που πρέπει να κάνω είναι η μόνωση του πατώματος. Ισχύει αυτό; Δεν θελω να τα κάνω όλα μαζί λόγω κόστους. Θέλω να το φέρω σε κάποιο επίπεδο και να σταματήσω όταν γίνει ανεκτό.
Dynamat που βρήκες; Πόσο σου κόστισε; το τοποθέτησες μόνς σου;

Όποια βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη...

Post Reply

Return to “Διάφορες βελτιώσεις”